CSIZI PÉTER,

Full text search

CSIZI PÉTER,
CSIZI PÉTER, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási bizottság megtárgyalta az előttünk lévő és a devizahitelezés szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró törvényjavaslatot, és ahhoz 26 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatokat nyújtott be.
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Az összegző módosító javaslatok egyrészről támogatják és tartalmazzák Rogán Antal és Rubovszky György azon indítványát, mely a kölcsönszerződésekhez kapcsolódó elévülési szabályok alkalmazását határozza meg. Ennek értelmében, amíg a felek bármelyikének követelése van a másikkal szemben, addig e követelések elévülése sem kezdődhet meg. Vagyis az elévülés a szerződés megszűnésével indul el.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza továbbá a Törvényalkotási bizottság saját módosító javaslatait is. A benyújtott törvényjavaslat szigorú határidőhöz köti a peres eljárások lefolytatását, melyből adódóan valamennyi per egy időben indulna meg és folyna le. Ezért az Országos Bírósági Hivatallal egyeztetve ezen ügyek zökkenőmentes lefolytatásához további pontosítások voltak szükségesek, melyet a jogszabályszövegbe bevezettünk. Célunk továbbra is az, hogy ez év végéig az ügyek lezáruljanak.
Végezetül szeretném felhívni a figyelmet az összegző módosító azon pontjára, amely elejét kívánja venni annak a gyakorlatnak, hogy a Kúria jogegységi határozatát követően kerüljön sor egyoldalú kamatemelésre, költségemelésre vagy díjemelésre. Amennyiben a mai napon az Országgyűlés elfogadja ezt a törvényt, akkor effajta tisztességtelenségre nem kerülhet sor. Ezért is kérem a képviselőtársaimtól a bizottság nevében, hogy támogassák a törvényjavaslatot és ezáltal támogassák a magyarországi devizahiteleseket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir