DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót, hogy felhívjam a figyelmet arra a törvényjavaslat által előállított jogi konstrukcióra, amelyben a pénzintézeteknek, a devizahitelt folyósító vagy más kölcsönszerződést kötő pénzintézeteknek az állammal szemben kell pert indítania, amikor is vitatják a törvényhozás által tisztességtelennek tartott szerződési kikötéseket, tisztességtelennek tartott vagy egyoldalú szerződésmódosításokat. Elsősorban az egyoldalú szerződésmódosítások tekintetében az államnak kell megvédenie azt a vélelmet, amelyet a Kúria kimondott, hogy tudniillik az egyoldalú szerződésmódosítások a fogyasztókkal szemben megengedhetetlenek voltak, és ezért a szerződés részleges érvénytelenségét eredményezik ezek a pontok. Tehát olyan perekre készülhetnek az állam nevében eljáró jogi képviselők, amelyekben a bíróság előtt a pénzintézetekkel szemben a devizahitelesek és más kölcsönfelvevők, tehát forinthitelesek érdekeit kell az államnak képviselnie. Azt is mondhatnám, hogy igen szép feladat előtt állnak ezek a jogi képviselők, hiszen a közérdeket fogják védelmezni szemben a bankokkal, a közérdeket fogják védelmezni, amely közérdeket itt most az Országgyűlés állapít meg egy törvényben, mégpedig a Kúria döntése alapján megállapít bizonyos feltételeket, bizonyos vélelmeket, amelyeket megdönthetnek persze a bankok. Ez így tisztességes és így fair egy jogállami megoldásként, de ne tévesszék szem elől, ne tévedjünk ebben a kérdésben, valójában ezekben a perekben az alperes, az alperes állam az Országgyűlés akaratát és a közérdeket fogja képviselni. Ez természetesen nem befolyásolja a bíróságokat, a bíróságoknak az ügyet magát jogi valójában kell eldöntenie, és abban csak egy érdekessége, és azt kell mondjam, egy különlegessége ezeknek a pereknek, hogy alperesként a magyar állam fog perben állni.
A benyújtott módosító javaslatok tisztázzák ennek az eljárásnak a részleteit, tehát azt a peres eljárást, ahogyan majd a pénzintézetek az állammal szemben megpróbálják megdönteni az Országgyűlés által felállított vélelmeket. Ezért speciális eljárási szabályokat, eljárási határidőket kell megállapítania az Országgyűlésnek, ezeket a különleges eljárási szabályokat tartalmazzák a most elfogadandó módosító javaslatok.
Úgy, ahogyan azt a Törvényalkotási bizottság előadója ismertette, a módosító javaslatok egy része arra irányul, hogy a bankok ne tudják érvényesíteni a törvényjavaslat ismeretében már megkezdett egyoldalú szerződésmódosításaikat, hiszen hiába tettek közzé hirdetményt a bankok erre nézve, ha a törvényjavaslat hatálybalépése után ezek a szerződésmódosítások nem következhetnek be, a szerződésmódosítások nem lépnek hatályba, nem lesznek a szerződés részei. Azt kell hogy mondjam, elsősorban a pénzintézetek ügyfeleinek mondom, hogy ezek az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló hirdetmények a mai döntésünk alapján széttéphető papírok. Tehát széttéphetik nyugodtan ezeket az egyoldalú hirdetményeket, egyoldalú szerződésmódosításokat, mert ezek nem fognak hatályba lépni, ha az Országgyűlés a mai napon elfogadja a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir