DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A felszólalásokból, de különösen államtitkár úr felszólalásából valami egyértelműen kiderült: egy olyan hosszan és tartósan fennálló, jogviszonyrendszeren belüli változtatásra van szükség - kényszerűen van erre szükség -, amelyet teljességgel lehetetlen oly módon megoldani, ahogyan itt az ellenzék egyes felszólalói elképzelik, azaz a gordiuszi csomó egyszerű elvágásával.
A kormány 2010-ben - és így tulajdonképpen a parlament is - azzal kellett szembesüljön, hogy a tartósan kialakult jogviszonyokon belül egy súlyos méltánytalanság volt kezdettől fogva, a szerződés megkötésétől kezdődően, de ez tartósan fennállt hosszú-hosszú időn keresztül. Azt is figyelembe kellett vennie a kormánynak, hogy itt a méltányosság elvének az alkalmazása során nem lehet figyelmen kívül hagyni a forinthiteleseket sem. Olyan helyzeteket lehet csak kialakítani és megteremteni, amelyekben ez a méltányosság minden magyar polgár számára elfogadható, és egyértelműen és világosan jogszerű is.
Maga ez a változtatás, amelyre most sor kell hogy kerüljön, nem lehet más, csak bonyolult. Azért lehet csak bonyolult, mert ezt a jogrendszeren belül kell úgy illeszteni, hogy az a jogrendszerhez is teljes egészében illeszkedjék, és van egy nagyon fontos kitétel, amelyet nem lehet megkerülni: a jogbiztonságot is fenn kell tartani. Következésképpen úgy kell jogszabályt alkotni, hogy a következő időszakokra semmiképpen ne alakuljon ki egy olyan helyzet, ahol a jogbizonytalanság valamiféle olyan lehetőség, amelyet időnként és alkalmanként elő lehet venni. A stabil jogrendszer fenntartása mindenkinek, devizahitelesnek, forinthitelesnek, minden magyar állampolgárnak, azt kell mondanom, hogy elsődleges igénye és elsődleges követelménye.
Én azt gondolom, különösen méltánytalan az, ami a szocialista részről elhangzott. Kérem tisztelettel, nem az volt itt az alapvető probléma eredendően - és ezt le kellene szögezni -, hogy néhány ember esetleg kötött vagy nem kötött devizában szerződést. Nem ez volt a probléma, hanem amikor ez tömegessé vált. És amikor ez tömegessé vált, és volt egy kormány, amelyik ekkor nem tett semmit, elvesztette arra is a jogát, hogy most megpróbáljon olyan kritikát gyakorolni, amely kritika mögött nincs valódi, sem erkölcsi, sem jogi tartalom.
Ezért azt gondolom, hogy azok a lépések, amelyeket a kormány lépésről lépésre és nagyon megfontoltan megtett, minden lehetőséget kimerítenek, és ez így lesz a következőkben is. Ehhez azonban szükséges a bizalom és szükséges a teljes körű ismeret. Államtitkár úr ismeretéből én levontam azt a tanulságot, hogy ha egy laikus a mai vitát meghallgatja, ha meghallgatja a jogszabály lehetőségeit, vagy azt akár el is olvassa, szükséges, hogy olyan tájékoztatást kapjon majd, amely tájékoztatás messze meghaladja azt, ami itt a Ház falai között elhangzik, és amelyen belül a saját jogainak az érvényesítéséhez megkapja azt a segítséget, amelyet meggyőződésem szerint a kormány meg kíván adni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir