ORBÁN GÁBOR

Full text search

ORBÁN GÁBOR
ORBÁN GÁBOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm Bánki Erik képviselő úrnak a tisztázó megjegyzéseket, ehhez a kormány álláspontját szeretném ismertetni, kicsit kitérve azokra a talán technikai részletekre, amelyek nem hangzottak el.
Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/264. számú törvényjavaslat célja azon túl, amit a képviselő úr már elmondott, valóban a jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése is, a jogszabályok közötti belső összhang - ez elhangzott -, az adócsalás elleni fellépés erősítése, a jogalkalmazás egyértelműbbé tétele. Egymással összefüggő problémahalmazt kezel ez az előterjesztés, úgy látjuk, hét törvény módosítása révén.
Tisztelt Képviselők! A kormány támogatja a személyi jövedelemadót érintő javaslatokat. Egyetértünk azzal, hogy elfogadásukkal a lakáscélú munkáltatói támogatást igénybe vevők köre tovább bővüljön. A javaslat szerint adómentes lesz a pénzügyi vállalkozásoktól felvett hitel törlesztése, visszafizetése.
(17.50)
Továbbá adható lesz a támogatás olyankor is, amikor a hitel felhasználásával megvásárolt ingatlan már nincs a munkavállaló birtokában.
Az is kedvező változás, úgy gondolom, hogy az egyéni vállalkozó is elszámolhatja költségként a munkavállalójának adott lakáscélú támogatást.
Ami a társaságiadó-törvényt illeti, itt elsősorban az uniós előírásoknak való megfelelést szolgáló, illetve jogtechnikai jellegű rendelkezéseket tartalmazza ez a javaslat. Például gondoskodik arról, hogy amennyiben jogszabályi előírás alapján ingyenesen kell az állam vagy az önkormányzat részére átadni egy eszközt, akkor az a juttatás ne képezzen társaságiadó-alapot.
Egy másik jogharmonizációs kötelezettségünket is rendezi a törvényjavaslat, a szolgáltatások teljesítési helyét szabályozó uniós irányelvre gondolok. Ezeknek a szabályoknak az átültetésével tovább erősödik az áfa fogyasztási adó jellege, és megszűnik az a lehetőség, hogy a különböző szolgáltatások nyújtói kihasználják az egyes tagállamok által biztosított alacsonyabb adókulcsokat.
A cél többek között, ahogy elmondtam, illetve képviselő úr elmondta, a gazdaság fehérítése, az adócsalásokkal szembeni hatékonyabb fellépés. Az áfacsalással szembeni fellépés akkor lesz hatékony, ha egymást erősítő hatását tudja kifejteni több intézkedés. Az egyik javasolt intézkedés az egyes vas- és acélipari termékekre vonatkozik, támogatjuk szintén ebben a termékkörben a fordított áfaszabályozás bevezetését.
Szerencsejáték-területen is elvarr néhány szálat ez a törvényjavaslat. Az új Ptk. szabályaival való összhang megteremtése érdekében pontosítja a nyereményigénylés, illetve -átvétel szabályait. Ez a megoldás a játékosok és a szervezők számára is egyértelmű és könnyen teljesíthető, ezért támogatható.
Hasonlóképpen támogatható vagy támogatandó a javaslat nemzetközi együttműködésben szervezett szerencsejátékot érintő része, ami a Szerencsejáték Zrt. részvétele esetén lehetőséget biztosít arra, hogy a nemzetközi játékszabályok javára térjünk el a hazai nyereményfelhasználási szabályoktól.
Van még ennek a csomagnak egy olyan eleme, ami a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvényt módosítja. Ez nem is egy elem, hanem egészen pontosan kettő. Egyrészt biztosítja a kockázati tőkealapkezelői szektor részére a versenyképes jogszabályi környezetet, másrészt megkönnyíti a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény alkalmazását azzal, hogy egyszerűsíti a 2014. október 1-jével hatályba lépő ingyenes készpénzfelvételhez kapcsolódó nyilatkozatok nyilvántartási szabályait. Szeretném a képviselőket emlékeztetni arra, hogy az utóbbi néhány évben a kockázati tőke, illetve a magántőke elfogadott és hatékony finanszírozási megoldássá vált a magyar vállalatok körében, fontos ezért, hogy versenyképes jogszabályi környezetünk legyen. Támogatjuk ezeket a változtatásokat.
A másik, kollektív befektetési formákról szóló törvényt érintő módosítás, hogy beillesztették a pénzforgalmi törvénybe 2014. október 1-jei hatállyal az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét biztosító nyilatkozatok központi nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket, ennek a finomhangolására tesz javaslatot ez a mostani törvényjavaslat. Szintén támogatjuk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir