ORBÁN GÁBOR

Full text search

ORBÁN GÁBOR
ORBÁN GÁBOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Sajnos nem vagyok abban a helyzetben, hogy a kormány álláspontját meg tudjam osztani önökkel, mert a kormány napirendjére nem került, nem is kerülhetett fel ez a javaslat. Ezzel együtt a szakterület véleményét szeretném röviden kifejteni. Alapvetően támogatjuk azt az elvet, hogy a távszerencsejáték-szervezési piac tényleges és gyors megnyitását módosító indítvánnyal segítsük elő. A jelenlegi illegális piachoz képest az online szerencsejáték legalizálása, legális útra terelése összhangban van a kormányzati célokkal. A javaslat elfogadása megfelelő finomítások után jól szabályozott, erős fogyasztóvédelmi garanciákkal működő piacot biztosítana mind a játékosoknak, mind a hazai, illetve külföldi nem állami szervezői körnek.
A javaslat ugyanakkor a játékadózás, illetve a koncessziós díjak terén a hatályos szabályozáshoz képest enyhébb terhelést vetít előre a szervezők részére. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne támogatnánk a javaslatot, mert a tényleges piacnyitáshoz - ezt el kell ismerni - a nagy befektetést igénylő piacra lépéshez, valamint a költségvetési bevételek folyamatos biztosításához a szervezőknek egy reális szintű, vállalható, hosszú távon is teljesíthető közteherviselést szükséges biztosítani.
(18.50)
Ugyanakkor ennek a mértékéről, azt gondolom, még kell egyeztetéseket folytatni.
A legális távszerencsejáték-piac megnyitásának előnye abban is lenne, hogy a szervezőknek be kell tartani a hazai pénzmosás elleni rendelkezéseket, így a jelenleg illegálisan, illetve alacsony biztonsági szinten üzemeltetett online szerencsejáték-oldalak helyett a játékosoknak is biztonságosabb, nyomon követhetőbb felületek lennének elérhetők. Annak érdekében, hogy ez ténylegesen így is legyen, a magyar engedéllyel nem rendelkező internetes szerencsejáték-odalak blokkolására is egyébként határozott lépéseket teszünk. Ez nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a feketegazdaságban működőket vissza tudjuk szorítani. Azt gondolom, az sem szorul magyarázatra vagy az sem különösebben vitatható, hogy a távszerencsejáték-piac megnyitásából keletkező játékadóbevételeket, ahogy a törvényjavaslat is tartalmazza, a labdarúgás támogatására lehessen felhasználni, ennek nem vagyunk ellene egyáltalán.
Ha a szakterület álláspontját összegeznem kellene tehát, akkor a lényeg az, hogy a javaslatnak azon elemeit, amelyek a távszerencsejáték-piac megnyitását célozzák, támogatjuk, itt-ott jelentősebb változásokat ezzel együtt szükségesnek tartunk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir