DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Egy számadattal hadd kezdjem én is: a 2007 és 2010 közötti négy évben a nettó minimálbér reálértéke minden évben csökkent, és a ciklus egészében kereken 10 százalékos zuhanás következett be.
Nagyon fontos előrelépésnek tekinthető ehhez képest az, hogy a minimálbér vásárlóereje 2013-ban és 2014-ben már növekedett családi kedvezmény nélkül is, családi kedvezménnyel pedig 2014-ben 13 százalékkal egy eltartott gyermek után, két eltartott gyermek esetén pedig 27 százalékkal magasabb, mint 2010-ben. Kétségtelen tény, hogy 2007 és 2012 között a minimálbér és a létminimum közötti szakadék bővült, csak más volt a helyzet 2007 és 2010 között, és más volt 2010 és 2012-2013 között, akkor, amikor a magyar kormánynak egy válsághelyzetből kellett kihozni a gazdaságot és sok minden mást, és ehhez képest a felzárkózás valóban lassú volt.
De 2013-tól kezdődően - és ide érdemes szerintem koncentrálni - pozitív fordulat következett be, és megkezdődött a felzárkózás. Ha mást nem, a mai KSH-adatokat szeretném a figyelmükbe ajánlani. A mai KSH azt mondja, hogy nemzetgazdasági szinten 6,5 százalékkal nőtt, a versenyszférában 5,2 százalékkal, a költségvetés területén 10 százalékkal, illetve a nonprofitoknál 8,4 százalékkal.
Azt kérdezi, hogy a közszférában mikor fog nőni. Jelentősen nőtt a pedagógusok illetménye, emelkedett az egészségügyben dolgozók illetménye, a szociális ágazati pótlék, tehát sorban, erőnkhöz képest igyekszünk megtenni azt, amit; tudjuk, hogy a minimálbér alacsony szinten van, de azt a hibát semmiképpen sem szeretnénk elkövetni, amit önök elkövettek, hogy hitelből növekedtek, és gyakorlatilag gazdasági teljesítmény nélkül nőtt úgy a minimálbér, aminek az eredményét aztán 2010 környékén láttuk. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir