GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Romlott az elmúlt négy esztendőben a bérből élők helyzete. Az anyagi helyzetük válságosabbá vált. Lehet itt bármilyen statisztikai számsorokat mutogatni, mondogatni, hogy a bruttó, a bruttó, hogyan, miképpen - nem, nem. A nettó és a vásárlóerő-érték, az, ami a kézben van, az a fontos. 87 500 forint a létminimum egy főre vetítetten. Nézzük azt, hogy hol tart a minimálbér: 66 500 forintnál. De ennek a vásárlóerő-értéke 2010-hez viszonyítva nagyjából 10 százalékkal kisebb, mint akkor volt, olyan 53-54 ezer forintot ér. Tehát azok az emberek, akik minimálbért vagy annak a környékén keresnek, rosszabbul járnak, mint annak előtte.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ha csak a mikrovállalkozások azon részét nézzük, akik öt főnél többet foglalkoztatnak, akkor az a helyzetkép tárul elénk, hogy míg 2010 előtt 18 százalékuk keresett kevesebbet a létminimumnál, addig ma a 25 százalékuk, és akkor nem vesszük számba az öt fő alatti foglalkoztatottakat, akkor jóval rosszabb a helyzet; APEH-kimutatások támasztják alá, hogy nagyjából az emberek egyharmada a minimálbér környékén keres.
Az OÉT-nek annak idején az volt a törekvése, hogy a minimálbér nettója és a létminimum között szűkítse az ollót. A helyzet az, hogy ma egy közfoglalkoztatott 51 ezer forintot keres, a létminimum 87 ezer, 36 ezer a különbség. Ez 18 ezer volt - akkor is sok volt - négy évvel ezelőtt, de most 36 ezer. Ezt hozta az Orbán-kormány. Az a minimálbér, a közfoglalkoztatotti bér a tisztes megélhetéshez nem elég.
De nemcsak ők, a közalkalmazottak is: 2010 előtt 4 százalékuk volt az, aki a létminimumnál kevesebbet keresett, most a négyszeresük, a 16 százalékuk keres a létminimumnál kevesebbet. Nem véletlen, hogy azért tettem kísérletet arra, hogy Orbán Viktornak megajánljam, hogy próbálja meg a 66 500 forintos minimálbérből való megélést, mert az eredményezne...
Három egyszerű kérdésem van. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mikor lesz a minimálbér és a létminimum összege között minimalizálás? Mikor lesz közalkalmazotti béremelés? És mikor lesz a dolgozói szegénység megszüntetése?
Elnök úr, köszönöm a megtisztelő türelmét. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir