HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon az elmúlt két évben meghétszereződött a hepatitis A, azaz fertőző májgyulladásban szenvedők száma. Erre a szomorú tényre már sárga óriásplakátok is felhívják a figyelmünket. Ez a májgyulladás az egyik legismertebb fertőző betegség. Hazánk járványügyi helyzete is úgy romlik, ahogy egyre nő az elszegényedés. A szociális háló szétzúzásával egy időben, úgy tűnik, a közegészségügy rendszerét is sikeresen szétverték. Az elmúlt két évben jóval gyakoribb lett a hepatitis A-megbetegedések előfordulása, ennek köszönhetően pedig a vírussal történő megfertőződés esélye is. Mára már mindenkinek ajánlott a hepatitis A elleni védőoltás.
A romló közegészségügyi helyzetnek köszönhetően sajnálatos módon Magyarországot az Egészségügyi Világszervezet 2014 januárjában visszaminősítette a közepesen fertőzött országok sorába. A kormány ebben is, látszik, jobban teljesít. A korábban világszínvonalon működő hazai közegészségügyet a Fidesz-kormánynak sikerült középszerűvé silányítania. A betegség lappangási ideje alatt a tünetmentes vírushordozók könnyen megfertőzhetik környezetüket anélkül, hogy észrevennék, így könnyen kialakulhat egy-egy járvány. A vírus gyorsan terjedhet óvodákban, iskolákban, nyilvános mosdókban, tömegrendezvényeken, közintézményekben.
Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat, hány óvodás, iskolás fertőződött meg hepatitis A-vírussal az elmúlt két évben. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon mely fertőző megbetegedések száma növekedett az elmúlt években, és ezek az ország mely megyéiben a legelterjedtebbek. A jövő évi költségvetésben az ideihez viszonyítva mennyivel kívánnak többet költeni közegészségügyre és a fertőző megbetegedések elleni küzdelemre?
Várom válaszát. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir