DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A közmű- és energiaszektor nagy része a kilencvenes években a Horn-kormány által végrehajtott privatizáció eredményeként került külföldi multinacionális cégek tulajdonába. A mindenkori kormányzat mozgásterét súlyosan korlátozó, az akkori, pillanatnyi költségvetési érdekeket szolgáló privatizáció miatt az állam sokkal kevésbé tudta befolyásolni a családokra nehezedő rezsiterheket.
A lakossági és ipari energiaárak ezt követően folyamatosan a beszerzési árak emelkedését meghaladó mértékben növekedtek, a magyarok aránytalan többletterheket voltak kénytelenek elviselni, a hazai vállalkozásokat sújtó díjemelkedés pedig a gazdasági növekedés gátjává vált.
A kormány - mint ahogy ön is említette - 2010-ben befagyasztotta az energiaárakat, 2012 végén döntött a lakossági áram-, földgáz- és távhődíjak csökkentéséről. Az Országgyűlés 2013 tavaszán elfogadta az első rezsitörvényt, melynek alapján 2013. július 1-jétől a rezsicsökkentés további szolgáltatásokra is kiterjedt: vízi közmű, hulladék, kéményseprés, szennyvíz, PB-gáz és a többi. A későbbi törvények tovább mérsékelték a villamos energia, a földgáz és a távhőszolgáltatás díjait.
Az elmúlt négy évben az állam tulajdonosi részesedésének növelésén keresztül egyre nagyobb szerepet vállalt a gazdaságot alapvetően befolyásoló stratégiai ágazatokban, különösen az energetika területén. Figyelemre méltó eredményeket értünk el a szolgáltatói szektor integrációjával a víziközmű-ágazatban és a hulladékszektorban a jelenleg is folyamatban lévő szerkezeti átalakítás területén.
A közszolgáltatások magas színvonalú és biztonságos elérését, a fogyasztói érdekek kiteljesítését szolgálja az egyes közszolgáltatások nyújtásának általános szabályairól szóló, a kormány által már első olvasatban tárgyalt törvénytervezet. Erre építkezve alakítható ki a nonprofit közműszolgáltatás térnyerésére és az ipari rezsicsökkentésre irányuló új szabályozási környezet. A kormány célja, hogy az állami tulajdonú társaságok bázisán egy olyan közszolgáltatói struktúra jöjjön létre, amelyben egységes irányítás alatt elhatárolódnak a társasági formában működtetendő, nonprofit közfeladatok. Ezzel az állam meghatározó és megkerülhetetlen tényezője lesz a lakosság és a gazdaság közüzemi ellátásának.
A nonprofit állami szolgáltatás és a mögöttes állami szerepvállalás biztosítja a lakossági rezsicsökkentés hosszú távú fenntartását, az ipari rezsicsökkentés bevezetését, Magyarország energiafüggőségének mérséklését és ehhez kapcsolódóan a piaci viszonyok érvényesülését.
Válaszom tehát határozott igen: a kormány tervezi a vállalkozói terhek további mérséklését, folytatja a rezsicsökkentést, és meg is fogja azt valósítani.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir