DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Köszönöm, hogy kérdésével módot adott arra, hogy a klímaváltozás komplex kérdéskörének igen fontos szeletével, az erdőgazdálkodás szerepével és alkalmazkodási lehetőségével kapcsolatban az Országgyűlés plénuma előtt is foglalkozhatunk a kormányzati törekvésekkel. Régi igazság az, hogy a földet csak kölcsönkaptuk unokáinktól, és megőrzése a jelen kor feladata. Ez a mi feladatunk jelenleg.
Mindenekelőtt engedje meg, hogy kiemeljem, hogy az erdőtörvény a bevezető rendelkezésekben deklarálja, hogy az erdő és a társadalom viszonyának szabályozásával, kiemelten a fenntartható erdőgazdálkodás feltételeinek meghatározásával járuljon hozzá a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez.
A fenntartható erdőgazdálkodási tevékenység feltételeit az állam az úgynevezett erdőtervrendelet kiadásával, valamint hosszú távra, legalább tíz évre szóló körzeti erdőterv készítésével biztosítja. A körzeti erdőtervezés során a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás előírásainak kialakítása az érintett erdőgazdálkodók, a hatóságok, a védett területek kezeléséért felelős szervek, a helyi önkormányzatok, valamint az erdészeti vagy természetvédelmi célra alakult civil szervezetek bevonásával történik.
A jelenlegi, de a 2014-20-as vidékfejlesztési program erdészeti intézkedései is több jogcímen keresztül adnak lehetőséget arra, hogy a magyar erdészeti ágazat és erdeink felkészülten álljanak a klímaváltozás kihívásai elé. A klímaváltozás hatásaira való felkészülés a gazdálkodási módokban történő változást, innovációt és beruházások tevékenységének támogatását jelenti.
Hadd szóljak pár szóban a vidékfejlesztési program célzott beavatkozásairól is. Az erdőtelepítésnek, az erdők szerkezetátalakításának, a károsodott erdők helyreállításának, az erdő-környezetvédelmi programnak kiemelkedő szerepe van az üvegházhatású gázok hosszú távú lekötésében, a klímaváltozás hatásainak enyhítésében. A 2014-20-as időszak újdonsága, hogy megjelenik a gazdálkodók és kutató-fejlesztő műhelyek interaktív innovációs együttműködése, még nagyobb teret adva a legfrissebb tudományos eredmények hasznosításának. És majd folytatjuk.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir