KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Bizonyára önök előtt is ismeretes, hogy 2012. január 1-jével a magyar nyugdíjrendszer egy jelentős átalakításon ment keresztül, többek között megszűnt minden korhatár alatti nyugdíj, eltörölték a szolgálati nyugdíjat, és végezetül - véleményem szerint ez volt az egyik legnagyobb bűncselekmény - megszüntették a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíjat, így lehetetlen helyzetbe hoztak több tízezer embert, hiszen elvették egyetlen jövedelmét, a rokkantnyugdíját.
Emlékezetes az is, hogy hogyan készítették elő a terepet a rokkantellátás átalakításához: több százezer emberről mondták azt, hogy csalók, mondták azt, hogy jogtalanul kaptak valamilyen ellátást. Ezekkel a kijelentésekkel minden rokkant és megváltozott munkaképességű embert megbélyegeztek, bűnbakot csináltak egy nehéz helyzetben lévő társadalmi csoportból. Önök véglegesen megszüntették a baleseti rokkantsági és a rokkantsági nyugdíj intézményét, ahogy említettem, olyan táppénzszerű ellátást alakítottak ki, amely viszont nincs tekintettel arra, hogy valaki a megrokkanása előtt összesen mennyi ideig dolgozott.
Azt bizonyára önök is tudják, hogy minden egyes munkavállaló a magyar törvények alapján az adóköteles jövedelmének függvényében fizet nyugdíjjárulékot. Ez az új rendszer nincs tekintettel arra, hogy ki mennyi szolgálati időt szerzett, és nincs tekintettel arra, hogy évtizedeken keresztül mennyi nyugdíjjárulékot fizetett. Közel 200 ezer embernek írták elő azt, hogy 2011. május 1-jéig jelentkezni kellett egy úgynevezett komplex felülvizsgálatra. Ez a komplex felülvizsgálat véleményem szerint gyakorlatilag nem csinált mást, csak forrásokat akart kivonni a nyugellátás rendszeréből.
A miniszter úr a meghallgatásán azt mondta, pontosan szeretném idézni: „Említeném még azt az ügyet, amiben nem tettünk annyit, mint amennyit tennünk kellett volna, és szerintem itt még vannak tennivalóink. Ez a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerének az átalakítása, tudatában voltunk annak, hogy bizony itt még sok személyes sérelmet okoztunk.”
Első kérdésem önön keresztül, államtitkár úr, a miniszter úr felé, hogy ha tudatában voltak annak, hogy sérelmeket okoznak, akkor mégis miért lépték meg ezeket az intézkedéseket, azokat az intézkedéseket, amelyeknek eredménye több százezer sértett, akit felesleges vegzálásnak tettek ki, és több ezer olyan sértett, akinek csökkent az ellátása vagy a legtöbb részüknek meg is szűnt. Lényeges az is, hogy önök ezt nem is titkolva jelentős kiadáscsökkentést reméltek az átalakítástól, de szeretném hangsúlyozni, hogy 2011-ben mindösszesen 2,2 milliárd forintot a 11 milliárd helyett, 2012-ben közel 25 milliárd forintot az előirányzott 88 milliárd forinttal szemben. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ebből az látszik, kedves barátaim, hogy igazából nem takarítottak meg semmit, csak ezeket az embereket vegzálták.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir