DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): (Az ülésteremben lévő többi LMP-s képviselőhöz hasonlóan „STOPAKS2 PAKSTOP” feliratú és sugárveszély jellel ellátott pólót visel.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! A mai nap mindenképpen be fog kerülni a történelemkönyvekbe, ugyanis nemcsak egy újabb hitel felvételéről van szó, hanem pár óra múlva itt, ebben az ülésteremben az Országgyűlés Magyarország függetlenségéről készül döntést hozni.
Egyikünk sem - aki itt van a teremben, és aki itt lesz a teremben - tudhatja, hogy mibe rángatja bele ez a döntés Magyarországot. Teljesen világos számunkra, hogy önök nem készítettek hatástanulmányokat, innentől kezdve az egész projekt végkimenetele teljesen kétséges, de az biztos, hogy a katasztrófatartományba tartozik. Ugyanis az euró/forint árfolyamokat nem tudjuk előre megbecsülni, és önök egy olyan időpillanatban rángatják bele Magyarországot egy újabb devizahitelbe, amikor még a korábbi hibás döntéseknek a sorozatát sem tudta ez az ország kiheverni.
Ráadásul egyvalami fix: önök egy olyan Oroszországgal készülnek leszerződni, mégpedig hosszú távra, amely épp a szomszédos Ukrajna példáján keresztül mutatja meg, hogy mit jelentenek számukra a szerződések meg egyáltalán a nemzetközi kapcsolatok. Önök nekik adósítják el Magyarországot, és ha ehhez még hozzátesszük, hogy mindezt atomerőművekért cserébe teszik, akkor nem kétséges: önöknek, uraim és hölgyeim, elment a józan esze. (Moraj a kormánypártok soraiban.) Tudják ugyanis, hogy vannak olyan helyzetek és vannak olyan emberek, akiktől nem szabad, nem lehet pénzt kölcsönkérni, ugyanis nem tudhatjuk, hogy mi lesz ennek az ügyletnek az eredménye. Magyarország várható hitelezője ráadásul nem szeret kérni, nem szeret követelni, mert ő az erőszak nyelvét beszéli. Ez elég széles skálán terjed, egészen a fenyegetőzéstől a zsaroláson át a tömény erőszakig és a tankokig. Vannak ebben az országban sokan, akik még emlékeznek erre. Önök mindezt vajon elfelejtették?
Persze, azzal nyugtatják magukat, hogy mindez Magyarország függőségéről, a függőségnek a csökkentéséről szól. De komolyan gondolják azt, hogy egy olyan atomerőműért cserébe adósítják el ezt az országot, amelyet az utolsó csavarig Oroszországtól fognak megrendelni? Mi szól itt a függőség csökkentéséről? Az égvilágon semmi. Eközben pedig azt állítják önök - holott meg sem vizsgálták annak a lehetőségét, hogy vannak-e alternatívák -, hogy atomra márpedig szükség van. Hát persze, ha konkrétan nulla fejlesztés megy a megújulószektorba, akkor valóban nincs más út. De önök teljesen tudatosan csinálták ezt, önök teljesen tudatosan nyírják ki a megújulószektort, és költik el még az unokáik és a dédunokáik pénzét is nukleáris technológiára. Pedig hogy is mondta Orbán Viktor nem is oly rég? Azt mondta Orbán Viktor: meg kell barátkozni olyan fogalmakkal, mint energiahatékonyság, energiatakarékosság vagy megújuló energiák. Na, ehelyett neki Putyinnal sikerült megbarátkoznia, így érkeztünk el a mai naphoz, amikor is a miniszterelnök vezényletével önök várhatóan szembefordulnak a korábbi Orbán Viktor valamennyi nemzetstratégiai állításával, és felajánlják ezt az országot Vlagyimir Putyinnak, zálogul a 10 milliárd eurós atomhitelért.
Az az Orbán Viktor, aki saját maga és a közmédia emlékezete szerint ’89-ben egyedül küldte haza a 45 évig itt dekkoló oroszokat, most önként és minden kényszertől mentesen odadob minket az oroszoknak, és visszahívja őket. (Egy táblát mutat fel a következő felirattal: „Ezért váltottál rendszert, Viktor? - Sallai R. Benedek egy „Nem az orosz atomhitelre!”, dr. Schiffer András egy „A saját unokáitokat áruljátok el!”, Ikotity István pedig egy „Nem Paksra, nem Putyinra!” feliratú táblát emel a magasba.) Ezzel a mozdulattal pedig bevágja az ajtót egy csomó olyan megoldás előtt, a becsontosodott, beszűkült és idejétmúlt gondolkodásukkal és a fene nagy kapzsiságukkal megfosztanak minket attól, hogy energiahatékonyságot növeljünk ebben az országban, hogy megújulókkal dolgozzunk, hogy okoshálózatokat fejlesszünk.
Maguknak mindez lila köd, tisztelt uraim és hölgyeim, de nekünk, az új generációknak, nekünk, a politikusok új generációjának ez maga a jövő. Egy progresszív Magyarországért küzdő jövő harcosai vagyunk. Nekünk nem nukleáris technológia kell, hanem megújulószektor. Most látszik, hogy Orbán Viktor semmit nem tanult az elmúlt évtizedekben, sőt mondhatom, hogy semmit nem tanult az elmúlt évszázadokból. Ezért át fogom neki adni ezt a könyvet (Felmutatja.), amely pontosan megmutatja Orbán Viktornak, hogy akivel ő leszerződteti az országot, az mit csinált az elmúlt században.
Nézzék, uraim és hölgyeim, a XX. századot már elvesztettük. A XXI. századot azonban nem akarjuk elveszíteni, legfőképpen nem a század legelején. Önöknek nyilvánvalóan most már minden mindegy, nem látnak és nem hallanak, kacarásznak és nevetgélnek, holott itt az unokáink és a dédunokáink sorsáról van szó. Igen, hatalmuk van, nem kétséges, de ez a hatalom nem fog örökké tartani. Minket elég kemény fából faragtak, és egyet megígérhetek: nem fogjuk tétlenül végignézni, ahogy önök szétlopják ezt az országot, mert önökkel ellentétben mi nem Vlagyimir Putyinnak tartozunk hűséggel, hanem a saját választóinknak. Nem adjuk el az országot, nem adjuk el a jövőnket, és az önök árulását látva még keményebben és még kérlelhetetlenebbül fogunk dolgozni egy megújuló Magyarországért. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir