Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormányzat jövő hét végén lezárná azt a munkát, amit talán majd csak ősszel követne, miközben a Kúria döntése bár kapukat nyitott, és bár valóban elmondható róla, hogy újabb lehetőségekkel kecsegtet, mintha a bankok akaratával sem menne teljes mértékben szembe.
Miért mondhatjuk ezt? Egyértelműen azért, mert a banki akarat is azzal cseng össze, hogy töröljék el az árfolyamrést, nyúljanak hozzá, kozmetikázzanak egy kicsit a feltételeken. Akár még a kamatkérdéshez is nyúljanak hozzá, csak egy dolog ne történjen meg: ne akarják, hogy ne devizában számolják el azokat a hiteleknek nevezett valamiket, amelyeket a magyar piacra zúdítottak; ne tárgyaljanak továbbá semmisségről, és ne legyen visszamenőleges hatálya a bankokra nézve semminek, amiről itt szó van.
A kormányzat reakciója volt a leginkább elképesztő, miután nagyon keményen megjegyezte, hogy igen, ki szeretné vezetni ezeket a hiteleket, ami elhangzott már két éve, három éve, a probléma teljes körű megoldását is a tavalyi évre ígérték, majd azt követően előre jelezték, hogy ősszel kívánnak a parlament elé bármiféle megoldási csomagot lerakni, miután kitárgyalták magukat a Bankszövetséggel, és miután elmentek nyári szünetre.
Mi ezzel szemben azt mondjuk, hogy nem ragaszkodnánk ahhoz, hogy a jövő héten innen mindenki nyaralni menjen, mi sem szeretnénk. Dolgozzuk végig a nyarat, ha kell, de a hitelkárosultak nem érnek rá sem őszig, sem pedig addig, amíg a Bankszövetséggel jól kitárgyalja magát a kormányzat! Hiszen mi szokott ilyenkor következni? A cselekvési kedv látványosan lankadni kezd, a bankok akarata pedig kapcsolódó módosítók vagy újabb előterjesztések során rendre érvényesül, ahogy érvényesült az a banki ágazati különadó áthárításának engedésekor, ahogy érvényesült a tranzakciós illeték áthárításakor, amit még múlt héten is sikerült a pénzváltások tekintetében egy kicsit kiszélesíteni egy adóügyi salátatörvényben elrejtve, valamelyik délutáni vitában, tévéközvetítésen kívülre.
De elmondhatjuk azt is, hogy ha csak a kamatkérdéshez tisztességesen hozzányúlna Magyarország, és Magyarország jelenlegi kormánya lenne elég bátor ahhoz, hogy ezt a nagyon súlyos kérdést megfogja, akkor hitelkárosultak tízezreinek helyzetén lehetne azonnal könnyíteni. (Folyamatos zaj.)
Előttünk is számos olyan ügy fekszik, számos olyan eset és szerződés, amelyben 22 százalékos kamat volt lefektetve. Volt olyan bank, amely kéthetente emelte ezeket a kamatokat, és senki nem tett semmit: az akkori kormány sem, és az akkori ellenzék - tehát a Fidesz-KDNP akkori ellenzéki frakciójának - módosító indítványai, a markáns kiállásai ugyanúgy hiányoztak, és az állami felügyeleti rendszer is csendesen asszisztált ehhez az egészhez, az évszázad átveréséhez.
De ha csak egyetlen adatot figyelünk, és mondjuk, a lengyel mintára szegezzük tekintetünket, ott előfordulhatott az, hogy igenis figyelembe vették a svájci alapkamat mozgását, és azt, hogy miközben ez 2007-ben 2,4 százalék volt, 2014-re már 0,01-re ment le.
(13.20)
S ha ezzel párhuzamosan mozogtak volna a törlesztőrészletek, és legalább figyelembe vették volna ugyanezt, akkor a magyar embereket szinte semmiféle extra indokolatlan terhelés nem érte volna. Ezzel szemben önök is, most már ötödik éve, hagyták, asszisztáltak ahhoz, hogy évente százmilliárdokat kiszivattyúzzanak a magyar emberek zsebéből. Lengyelországban nem így történt. Ott tudták azt mondani, hogy ha a svájci alapkamat is így mozdul, akkor bizony ezt vegyék figyelembe, kövessék ezt a törlesztőrészletek alakítása során is. Igenis diktátumot kell kényszeríteni a bankrendszerre, nem tárgyalgatni kell vele, nem megegyezni, nem könyörögni! A cél az, hogy kizárólag olyan piaci szereplő maradhasson Magyarországon, aki az itt élő állampolgárok érdekében, javára képes működni. Pénzügyi parazitákra nincs szüksége ennek az országnak, és olyanokra sem, akiknek a fő megélhetési forrásuk nem az, hogy forgathatják az ügyfelek pénzét, nem az, hogy a nagyvállalati és prémium ügyfelektől szednek el egy kicsit több bevételt, hanem az, hogy a lakosságot, a kisembert, az átlagosan vagy az az alatt kereső embert sarcolják indokolatlanul, ráadásul az áthárításaik révén kikerülhetetlen módon.
Nincsen tehát kormányzat, amely ennek a felelősségét levethetné magáról, nincsen állami felügyeleti rendszer, amely azt mondhatná, hogy nem felelős ebben a kérdésben, de olyan kormányzatot végképp nem lehetne elképzelni egy normális országban, amely elmegy nyaralni, és majd hónapokkal később kívánja megoldani azt az egész problémakört, amellyel kapcsolatban a Bankszövetség közleménye csak annyit jegyzett meg, hogy a Bankszövetség elvárja ezt, a Bankszövetség elvárja azt. A Jobbik álláspontja szerint egy Bankszövetség ne legyen abban a helyzetben Magyarországon, hogy elvárásokat foganatosíthasson akár a kormány, akár a parlament irányába. Ne lehessenek elvárásai! Ha tisztességesen akar működni ezen a piacon, akkor a tagjai működhessenek, de csak azok a tagjai lehessenek Magyarországon sikeresek, boldogok és akár gyarapodók, akik maximálisan figyelembe veszik az állampolgári érdekeket. Éppen ezért arra szólítjuk fel a kormányt, hogy eszébe se jusson nyaralni, eszébe se jusson túlzottan hosszú tárgyalásokba bocsátkozni a Bankszövetséggel; végre egyszer legyen bátor, végre egyszer kezdje el azt a harcot! (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir