IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A Lehet Más a Politika jóformán egyedüliként folyamatosan kiáll a pedagógusok munkáját segítő alkalmazottakért. A dajkák, pedagógiai asszisztensek, laboránsok, rendszergazdák, iskolatitkárok, illetve könyvtárosok rendkívül méltatlan elbánásban részesültek az elmúlt hat évben, hiszen bérük 2008 óta nem emelkedett, legtöbbjük még a kafetériakiegészítést is elveszítette.
Nem csupán arról van szó, hogy azonnali béremelésre lenne szükség, hiszen őket teljes egészében kihagyták az életpályamodellből és a béremelésből. A pedagógusok munkáját segítő alkalmazottak megbecsülése végeredményben javítja az oktatás-nevelés színvonalát. A gyermeknek, diákoknak elemi érdekük, hogy a pedagógus válláról minél több terhet levevő, megbecsült munkatársak dolgozzanak az óvodákban, iskolákban.
Az LMP ezért a fontos célért kiáll, szeretnénk elérni, hogy megbecsülésük végre javuljon. Hogy milyen méltatlan helyzetben vannak a most jelenleg a pedagógusok mellett dolgozó munkatársak, annak illusztrálására hadd idézzek egy iskolai rendszergazda leveléből, amelyet a mai napon kaptam:
„Tisztelt Képviselő Úr! Ebben az országban sajnos az oktatásirányítás teljesen elfelejtette, hogy az iskola nem működhetne pedagógusokat segítő munkatársak nélkül. Az iskolatitkárok, laboránsok, rendszergazdák, könyvtárosok sok esetben főiskolai végzettséggel rendelkeznek, és nagyon fontos feladatokat látnak el, a kormány sajnos mégsem figyel rájuk.
Még 2002-ben, a híres szocialista száznapos intézkedésben kaptunk egy átlagosan 50 százalékos béremelést, és mivel nekem akkor még középfokú végzettségem volt, nettó 38 500 forintról nettó 60 500 forintra emelkedett a bérem. A diplomámat 2007-ben szereztem, aminek köszönhetően a bérem az F3-as kategóriába lépett, és így már átléptem a nettó 100 ezer forintot. Ekkor még mindenkinek volt 13. havi fizetése és 5 ezer forint étkezési jegy kafetériája. A 13. havi fizetés elvétele előtt nettó 116 ezer forint volt a fizetésem. Szerencsés voltam, mert egy HEFOP-projektben való részvételért 6 ezer forintot is kaptam havonta. Aztán a Bajnai-kormány elvette a 13. havi fizetést, a HEFOP-pályázat is véget ért, a béreket is variálták, így 101 ezer forintra csökkent a havi jövedelmem.
A Bajnai-kormány után az Orbán-kormány rontott a helyzetünkön: jött az igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadó és az adójóváírás kivezetése. Így fizetésem 2010 májusától nettó 98 ezer forintra csökkent, ráadásul mindenféle kafetériát is elvettek tőlünk.
Most, 2014-ben felsőfokú végzettségű rendszergazdaként csupán nettó 29 ezer forinttal keresek többet, mint akik csupán nyolc általános osztállyal rendelkeznek. Ráadásul nagyon félünk, hogy a bérkompenzáció bármikor kivezethető, félünk, hogy ezt el is fogják venni tőlünk. Ráadásul hiába van 14 ezer forint bérkompenzációm, ez azt jelenti, hogy még a 15 százalékos béremelés esetén sem változna a bérem. Hiába ugrottam időközben két fizetési kategóriát, így is nettó 101 ezer forinttal ugyanott tartok ma, mint 2007-ben.
30 éves múltam, szeretnék családot, de bérem csupán 13 ezer forinttal magasabb, mint a létminimum. Viszont mire elég ez a 101 ezer forint, amikor a közös költségem 13 ezer forint, autóm törlesztőrészlete 20 ezer forint, telefonszámlám 8 ezer forint, utazásom költsége havonta 14 ezer forint, csak a munkahelyi reggelim és ebédem megint csak 20 ezer forint, a kötelező biztosításokról nem is beszélve? Havonta így marad alig 25 ezer forintom ruházkodásra, étkezésre. Családalapítás és gyerekvállalás? Így képtelenség. Arról nem is beszélve, hogy a KLIK létrehozásával mennyivel több feladatot kaptunk, mint korábban, de persze a többletmunkáért egy forint sem jár.
Mit keresek még tanári pályán mérnök-informatikusként? Szeretem a munkám, szeretem a diákokat, nem akarok elmenni, ez a hivatásom. Mégis úgy érzem, hogy a nevelést, oktatást segítő munkatársként az egész oktatási rendszer lenézett, megalázott tagja vagyok csupán.”
Tisztelt Ház! Idáig az idézet. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir