POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A szúnyogok elleni védekezés minden évben jelentős gondot okozott az önkormányzatoknak, különösen a kistelepüléseknek a költségvetésükből nagyon nehéz előteremteni azt a forrást, amit erre a feladatra fordíthatnak. Ahogy a képviselő úr is elmondta, Győr városa a tavalyi évben mintegy 200 millió forintot fordított erre a feladatra. És nemcsak a forrás előteremtése, hanem nyilvánvalóan az irtás, a gyérítés megszervezése, technikai lebonyolítása is problémát okozhat a kistelepüléseknek. És valóban így van, hogy nehéz helyzetben vannak a Szigetköz települései, ahol az elárasztás, a csapadékok miatt a szúnyogok számára optimális tenyészőhelyek alakultak ki, ahonnan hetekig, de akár hónapokig is nagy számban kelhetnek ki és repülhetnek a környező településekre.
A probléma megoldása érdekében, azért, hogy ezt a kormányzat központi módon meg tudja oldani, rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból előirányzat-átcsoportosítás történt. Az 1345/2014. kormányhatározat szerint zajlik majd az országos szúnyoggyérítési program megvalósítása, amelynek során több mint 700, azaz hétszáz településen a folyamatos felmérések alapján 2-6 alkalommal légi kémiai módszerrel mintegy 450 ezer hektáron, földi kémiai módszerrel 350 ezer hektáron, biológiai módszerrel pedig 20 ezer hektáron hajtanak majd végre gyérítéseket. A Szigetközben és környékén - beleértve Győrladamér, Győrújbarát, Győrújfalu és Győrzámoly településeket is - már a 2014. június 23-án kezdődő első ütemben megkezdődik a szúnyogok elleni védekezés.
Ahogy a képviselő úr elmondta, a nagyvárosoknak lehetősége van saját költségvetésükből is végezni ezt a tevékenységet. Az országos program ezt is segíti, tehát nyilvánvalóan segít a nagyvárosoknak is, és a kistelepüléseken pedig teljes egészében átvállaljuk ezt a feladatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir