DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány az energiapolitikát az Országgyűlés által 2011-ben elfogadott nemzeti energiastratégia mentén, a civil és tudományos szervezetekkel, valamint az iparág képviselőivel egyeztetve valósítja meg. Ennek megfelelően az energiahatékonyság növelése és az állam aktív energiapiaci szerepvállalása mellett a jövőben is támogatjuk a megújuló energiaforrások alkalmazását, és a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartása érdekében is megtesszük a szükséges lépéseket. Önökkel ellentétben a kettőt mi nem egymással szemben, hanem egymást feltételezve valósítjuk meg.
Képviselő asszony által idézett, mindössze 500 fővel elvégzett online kutatás eredményeinek az MVM-csoport legfrissebb közvéleménykutatása ellentmond. A TNS Hoffmann által az MVM-csoport számára 2014. április 30. és május 14. között ezer főnél több, 15 évesnél idősebb lakosság körében végzett reprezentatív, személyes megkérdezésen alapuló közvéleménykutatás szerint a lakosság 74 százaléka támogatja, hogy Magyarországon atomerőmű működik, és a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásával a magyar lakosságnak 58 százaléka kifejezetten egyetért, felismerve az energiaellátás biztonságának és megfizethetőségének alapvető kérdéseit. A megkérdezettek a villamos energia árának megfizethető szinten tartását és az ország energiafüggőségének csökkentését tartják a paksi beruházás legfőbb eredményének.
Az új atomerőműblokkok létesítése kedvezően hat a széndioxid-kibocsátásmentes energiatermelésre, és ennek is van gazdaságélénkítő hatása.
A hazai megújuló alapú villamosenergiatermelés piacán valóban egy szerkezeti váltásnak vagyunk tanúi, a vidéki területek felzárkózását is segíti az ön által is említett helyben előállítás és helyi felhasználás elvének a biztosítása.
Minden bizonnyal elkerülte képviselő asszony figyelmét az a tény, hogy az Európai Unió bizonyos országaiban olyan mértékű végfelhasználói áremelkedést és rendszerszabályozási problémákat okoztak az attraktív támogatási rendszerek, hogy az EU-nak legalább 12 országában negatív tartalmú, visszamenőleges hatályú szabályozásra volt szükség. Mindez az Európai Bizottságot is intézkedésre sarkallta. Az idén április 9-én megjelentetett, 2014-2020 közötti időszakban nyújtott környezetvédelmi és energetikai támogatásokra vonatkozó új iránymutatásban szigorú feltételeket írtak elő a megújuló energia alapú villamos energia létesítményeinek támogathatóságára. Ezeknek a folyamatoknak az ismeretében a kormány számára megerősítést nyert, hogy a megújuló energia azon alkalmazását kell előnyben részesíteni, amely egyértelműen hozzájárul mind a lakossági, mind az ipari energiaárak csökkentéséhez. Ezért a 2020-ig tartó időszakban a már működő termelési támogatási elv fenntartása mellett, azzal egyidejűleg az energiafogyasztás energiahatékonysági intézkedésekkel való csökkentését - tehát a fajlagos felhasználás csökkentését - és elsősorban a fűtési célú megújulóenergia-felhasználás növelését tervezzük. Ehhez kérjük képviselő asszony és az LMP támogatását is.
Köszönöm, hogy megtisztelt figyelmével. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir