DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezúton tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2014. november 27-én megtartotta a T/1767. számon benyújtott, az egyes jogállási törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 21 igen, 7 nem és 3 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat egyrészről tartalmazza - egy kivétellel - az Igazságügyi bizottság módosító javaslatát, másrészről a Törvényalkotási bizottság saját indítványát. A módosítások közül kiemelném a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CIX. törvény tartós külszolgálatra vonatkozó szabályainak változását.
A kormány döntése alapján az európai integrációs ügyekért való feladat- és hatáskörök - néhány kivétellel - a külgazdasági és külügyminisztertől a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerülnek át. A változáshoz kapcsolódó további szabályozási döntés szerint a brüsszeli állandó képviselet szakmai irányítása, 2015. január 1-jétől a diplomata-, szakdiplomata-személyzete feletti munkáltatóijog-gya-korlás a külgazdasági és külügyminisztertől a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerül át.
A rendelkezéssel kapcsolatban felhívnám tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, ami egyébként a bizottsági ülésen is elhangzott, hogy számos uniós tagállamban az Európai Unióhoz kapcsolódó ügyek nem tartoznak a klasszikus külügyi feladatokhoz. Az elmúlt hetek-hónapok vitáiban éppen az ellenzék volt az, aki a kormánypártoknál is hangsúlyosabban képviselte ezt az álláspontot. Éppen ezért az ellenzék részéről úgy feltüntetni most ezt a változást, hogy ez a döntés külügy- vagy EU-ellenes lenne, több mint furcsa. Ez a döntés felemeli ezeknek az ügyeknek a jelentőségét azáltal, hogy a Miniszterelnökséghez fognak ezek az ügyek tartozni.
A módosító javaslatok közül, ami az ellenzék érdeklődését ugyancsak felkeltette, az a miniszteri biztosokkal kapcsolatos változását érinti. A jövőben ugyanis miniszteri biztos kinevezésének egyetlen korlátja lesz, hogy miniszteri biztos csak miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésekben nevezhető ki. Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy az országgyűlési képviselő - az Országgyűlésről szóló törvényben foglaltaknak megfelelően - képviselői tevékenységén kívül más keresőtevékenységet nem folytathat, díjazásban nem részesülhet, ebből következően, ha valamelyikünk ilyen feladatot látna el, pluszpénzre akkor sem lenne jogosult.
Végezetül megemlíteném, hogy a Törvényalkotási bizottság módosítja, kibővíti azon személyek körét, akik közjogi tisztségviselői igazolványra jogosultak, megteremtve a jogi alapját a kártya használatának. Kérem, támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir