GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Káosz a vidékfejlesztési támogatások körül. Káosz a futó programok végrehajtásában, káosz a következő uniós program előkészítésében. A vidékfejlesztési támogatások működtető szervezetét fenekestül forgatta fel a kormány: a korábban egy kézben levő jogorvoslatot júniusban szétosztotta a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség között.
Ez a folyamatban levő 6 ezer másodfokú döntés leállásához vezetett, októberre azonban az is kiderült, hogy a döntési joggal felruházott minisztériumok nem rendelkeznek uniós felhatalmazással, ezért nem is hozhatnak jogszerű döntéseket.
Káosz van, mert a földművelésügyi miniszter úgy bízott meg MVH-elnökhelyettest, hogy nincs elnök, aki erre javaslatot tehetett volna.
(13.20)
Ez törvénysértő, képviselőtársaim. Ezek miatt a vidék súlyos milliárdokat bukhat a folyó uniós támogatásokból. Káosz van, mert Lázár Jánosnak eddig csak három dolog volt fontos: megszerezni a forrásokat, a Csongrád megyei hivatalt elköltöztetni Szegedről Hódmezővásárhelyre, valamint az illetékes államtitkárságot január 1-jétől majd Kecskemétre. Az utóbbi azt eredményezi, hogy a hozzáértő szakemberek többségét elveszíti a rendszer. A következő évi támogatások előkészítése emiatt áll. A helyzet kísértetiesen hasonlít a 2002-es állapothoz, amikor szomszédaink már fizették a SAPARD-támogatá-sokat, mi pedig az első Fidesz-kormánytól egy 300 milliós használhatatlan tanulmányt örököltünk ebben a témában. Ezt igazolja az is, hogy rajtunk kívül minden érintett igénybe tudta venni a gyümölcstámogatást, mi nem.
Most az az állapot van, hogy nincs az uniós programok mögött új informatikai rendszer és nincsenek kész jogszabályok. Ezt igazolja az is, hogy ezzel maga a kormány is tisztában van, hisz a 2015-ös költségvetésben a pályázatokat érintő kifizetések összege mindössze 48 milliárd forint. Ebbe természetesen nem kell beleérteni a közvetlen támogatásokat, ezek a pályázatos pénzekről szólnak, mielőtt valaki azt mondaná, hogy ez így nem igaz. Káosz van, mert megígérték a vidéki foglalkoztatásban leginkább érintett agrárágazatok erősítését, aminek nyoma sincs a 2015-ös költségvetésben. A hab a tortán, hogy a kormány a saját maga által július 30-án elfogadott kormányhatározatot sem tartja be.
Amiben erős ez a kormány, az a rendszerszerű korrupció törvényi megalapozása. A jövőben nem összeférhetetlen, hogy egy állami vezető akár a saját cége támogatási határozatát is aláírhatja. A kereskedelmi törvény, a 6 százalék plusz forgalmi típusú adó mind a barátokat segíti a nagyobb haszonszerzésben. Továbbra sem a helyben lakó állattartók nyerik a hortobágyi legelőket, hanem például a fő fővárosi csókosok. Azon meg már nem is lepődünk meg, hogy a pályázatokat miniszterelnöki utasításra felülvizsgáló Kehi-jelentést tíz évre titkosították.
Felmérte-e valaki, hogy amiről eddig beszéltünk, az mit jelent például vidéken? Csökkenő munkahelyeket, elmaradt beruházásokat, leszakadó mezőgazdaságot, éhezést, fázást, egyszóval kilátástalanságot. Miközben vidéken kilátástalanság van, a nemzeti együttmutyizás rendszerének működtetői megsértődnek azon, ha a népet érdekli, hogyan nő meg egy kormánypárti képviselő nappalija napok alatt a többszörösére (Megszólal a mobiltelefonja.), hogyan lehet havi 700-800 ezer forint nettó jövedelemből 600 ezer forintot törleszteni, hogyan lehet végig politikából élő fiatal politikusnak 180 milliós háza. Akiknek a napi betevő előteremtése is gond, azoknak irritáló, ha a segélyek, rokkantnyugdíjak és egyéb ellátások elvonását megszavazó politikusok munkaidőben milliós utazáson vesznek részt, miközben annyit tud az egyikük az adótörvényekről, amelyek ismét a kisembert nyomorítják, hogy megadóztatják a fémkupakokat.
Tisztelt Ház! A kormánynak meg kell hallania a nép hangját, és sürgősen változtatni kell a 4 millió szegényt, több százezer éhező gyereket eredményező politikán. A változtatásokat szakmailag segíteni fogjuk, ahogy segítettük a kiskertek körül kialakult káosz rendezését is. De tiltakozunk és minden lehetséges eszközzel harcolunk a kisemberek létét veszélyeztető kormányzati politika ellen. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir