SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kettő sajtóhír a múlt hétről, ami felkeltette az érdeklődésemet, és gondoltam, hátha a kormánnyal eszmét cserélhetünk erről, hogy hogy is van ez.
Az első: Orbán Viktor miniszterelnök úr a Handelsblatt napilapnak azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak érdeke fűződik ahhoz, hogy a külföldi vállalkozások annyi profitra tegyenek szert, amennyire csak lehet, hiszen minél nagyobb a profit, annyival több adót fognak fizetni Magyarországon. Ez volt az első hír.
A második hír pedig nyilvánvalóan nagyobb sajtónyilvánosságot kapott, ez pedig arról szólt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által korábban közöltekkel - mikor 1,2 milliárd forintot jelentett be az Audi-gyár támogatására - ellentétben, mint kiderült az Európai Bizottság holnapjáról, valójában 40 milliárd forintos támogatást nyújtott ezekhez a munkahelyteremtő beruházásokhoz.
Mindez azért keltette fel az érdeklődésemet, mert 2007 folyamán ezek a multivállalatok évi 1000 milliárdos, tehát 917 milliárdos támogatást kaptak, a Fidesz-frakció akkori tiltakozása ellenére, amivel, azt hiszem, a társadalom többsége jócskán egyetértett, és támogatta azt, hogy semmiképpen ne legyen ez a felfordított helyzet, hogy miközben 917 milliárd kormányzati támogatás megy multiknak, a hazai kis- és középvállalkozói szektornak ugyanabban az évben 370 milliárdot adtak, tehát körülbelül az egyharmadát.
A megdöbbenésünk alapja az, hogy az a kormány, amely azt mondta, hogy a kis- és középvállalkozói szektort fogja támogatni, ezen mit sem változtatott, és gyakorlatilag kormányokon átívelően ugyanezt a tendenciát tapasztalhatjuk. Az Opel 2011-ben 5,5 milliárd forintot kapott, az Audi - mint kiderült - a 11,2 helyett 40 milliárdot, a Mercedes 22,2 milliárdot, a Hankook még 2007-ben 16 milliárdot, plusz utána 2013-ban - hogy kormányokon átívelő legyen ez is - még 18 milliárdot, és az Apollo Tyres 29 milliárdot az elmúlt időszakban.
Mindez egyértelműen rámutat arra, hogy azt a tendenciát, amit korábban ígért a kormány, hogy majd a hazai vállalkozások jutnak piaci előnyhöz, nemhogy nem valósítja meg, hanem gyakorlatilag egy álszent politikát folytat, hiszen ez a profit, amit a miniszterelnök úr bejelentett, azt kell látni, hogy teljes mértékben kimegy az országból. 2010 óta - a GKI novemberi adatai szerint - 1,3 milliárd euró, vagyis 430 milliárd forint volt az, amit ezek kivittek az országból, mert a profitot nem fektetik be újra. Nem az van, hogy magasan kvalifikált, jól fizetett munkahelyeket tartanak fenn vidéki térségekben, hanem profitra törekednek, nem tartják be a munkavállalói jogokat, megpróbálják a legolcsóbban, különböző emberkereskedő, munkahely-kölcsönző cégeken keresztül elérni a foglalkoztatást, és ebből adódóan nem jönnek be azok a társadalmi hasznok, amelyeket a kormányzat folyamatosan ígért.
Véleményünk szerint nem az a fontos, hogy a multik nagy profitot teremtsenek, hanem az lenne a fontos, hogy helyben, tisztességesen megfizessék a munkavállalóikat, betartsák a munkaügyi normákat, és mindez a fejlesztés beilleszkedjen a helyi gazdaságba, környezet- és emberbarát módon termeljenek. De mindezt nem látjuk megvalósulni. És a kormány nem azt teszi, hogy elszedi tőlük a tisztességtelenül megszerzett profitot - a múlt hét folyamán arról vitáztunk néhányan itt a parlamentben, hogy a nagy kereskedelmi láncokat 50 milliárd fölött azért kell különadóval sújtani, hogy elvegyék a le nem adózott jövedelmet, amit kimenekítenek -, hanem azt látjuk, hogy ugyanezeknek a multiknak az azt jócskán meghaladó sokszorosát adják oda támogatásként, legfeljebb nem annak adják oda, hanem egy másik multinak, de teljes mértékben odaadják ezt a pénzt másoknak.
Gyakorlatilag azért aggasztó ez, mert teljes mértékben azt vártuk volna el, és minden kommunikációban az jelent meg, hogy ettől eltérő szakpolitikát fog folytatni a gazdaságfejlesztés, a kis- és középvállalkozások felé fog menni a kormány, sőt a kormány saját magát kötelezte arra, hogy munkahelyenként 5 millió forintban maximalizálja az egy munkahely teremtésére fordítható támogatást. De ezt ezekben az adott esetekben, amik az elmúlt időszakban voltak, minden esetben túllépte. Nem értjük ezt a tendenciát. Ha ez egy annyira jó gazdaságpolitika, akkor miért kell dugdosni a pénzeket? Miért az Európai Bizottságnak kell kideríteni azt, hogy valójában mennyi támogatást adtak az Audinak?
(13.10)
Miért nem lehet nyíltan felvállalni? Ha a kis- és középvállalkozásokat akarják támogatni, akkor miért kell az MSZP-kormányok arányát fenntartva, harmadannyi támogatást adni a magyar kis- és középvállalkozásoknak, miközben a magyar gazdasági szektorban foglalkoztatottak potenciáljának továbbra is 80 százalékát ez a magyar kézben lévő kis- és középvállalkozói szektor biztosítja? És ehhez képest nyilvánvalóan a támogatások jelentős része pedig olyan cégekhez jut el, amelyek profitként kiviszik az országból ezt a pénzt, és mint kiderült ebből az Orbán Viktor miniszterelnök úr által tett nyilatkozatból, önök szerint a kormánynak még érdeke is fűződik ehhez. Nem értjük, hogy hogy van ez.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir