SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönjük szépen, hogy felidézte itt az Országgyűlés plénumán is a szentatya gondolatait. Azt mindannyian tudjuk, és ebben szerintem nincs vita a Magyar Országgyűlésben helyet foglaló pártok között sem, hogy az Európai Unió komoly kihívások előtt áll immár hosszú esztendők óta, és annak érdekében, hogy megtaláljuk a megfelelő válaszokat ezekre a kihívásokra, kezelni tudjuk ezeket a kihívásokat, mindenekelőtt hűnek kell maradnunk a gyökerekhez és a hagyományokhoz. Azt gondolom, nem szabad eltávolodni a keresztény értékektől, hiszen az Európai Unió annak érdekében, hogy meg tudjon felelni az előtte álló kihívásoknak, ezekre az értékekre mint erőforrásra is nagyszerűen tud támaszkodni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi is pontosan úgy látjuk, ahogyan a szentatya: a kontinens népeiben hatalmas alkotó energia van. Éppen ezért visszaigazolva látjuk azt az álláspontunkat, hogy az Európai Unió akkor tud erős lenni, ha erős tagállamok alkotják, és nincs az a forgatókönyv, hogy minél gyengébbek a tagállamok, minél gyengébb nemzetek alkotják az Európai Uniót, az majd attól erősebb lesz.
Tisztelt Képviselő Asszony! Mi is úgy látjuk, ahogy a szentatya mondta: a szolidaritás és az ügyekhez közeli döntéshozatal elve kell hogy összekösse az Európai Uniót alkotó tagállamokat. Természetesen mi is úgy látjuk, hogy a társadalom alapját a család jelenti, és egyetértünk azzal is, hogy a munka becsületét helyre kell állítani. Sőt, azt is mondhatom, hogy mi is úgy látjuk, hogy Európa majd akkor lesz újra erős, ha helyre tudja állítani a munka és a család becsületét. Magyarországon ebben az irányban számos lépést tettünk az elmúlt esztendőkben, amikor bevezettük az arányos adórendszert, vagy amikor lehetővé tettük azt, hogy a szülők a családban nevelt gyermekek számától függően a fizetésük egy része után ne fizessenek személyi jövedelemadót.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ennek már vannak is eredményei, hiszen míg 2010-ben körülbelül 1,8 millió ember dolgozott és fizetett adót Magyarországon, addig most már 4,1 millió fölött van a dolgozó és adót fizető emberek száma. Ez pedig egy 22 éves rekord megdöntését jelenti.
Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértünk abban, hogy mi mindannyian felelősek vagyunk Európa jövőjéért, ezért is nagyon fontos, hogy tanulmányozzuk azt a számsort, ami a következőképpen szól. A világ lakosságának körülbelül 7-8 százaléka él Európában; itt, Európában állítjuk elő a világ gazdasági összteljesítményének mintegy 20-22 százalékát, ugyanakkor itt osztjuk szét a világ jóléti kiadásainak 50 százalékát. Tehát világos, hogy egy ilyen rendszer hosszú távon nem fenntartható, igenis szükség van a felelősségteljes gazdálkodásra, az államadósságok és a költségvetési hiányok folyamatos csökkentésére.
Számunkra, magyarok számára, minden magyar számára egyébként büszkeségre adhat okot, hogy éppen Magyarország azok közé tartozik, akik bebizonyították, hogy igenis lehetséges egyszerre gazdasági növekedést produkálni, munkahelyeket teremteni és közben pedig felelősségteljes költségvetési gazdálkodást folytatni.
Tisztelt Képviselő Asszony! Mi úgy látjuk, hogy ebből a szempontból jó hír az, hogy az Európai Unió új vezetése, az Európai Bizottság éppen a közelmúltban állt elő egy 300 milliárd eurós befektetésösztönző tervvel, amelytől az Európai Bizottság és Magyarország is azt várja, hogy az Európai Unió előtt álló gazdasági kihívásoknak a lehető legjobban meg tudjunk felelni. Mi fontosnak gondoljuk azt, hogy ezen befektetésösztönző terv forrásait persze semmiképpen se a kohéziós vagy a közös agrárpolitikai források jelentsék. Ugyanakkor Magyarország támogatására természetesen számíthat az Európai Bizottság akkor, amikor a befektetések és a beruházások növeléséről beszélünk.
Tisztelt Képviselő Asszony! Azt gondolom, hogy az Európai Unió jövője szempontjából kétségtelenül fontos, hogy az Európai Unió nem zárkózhat be, bátran kell a jövőbe tekintenünk. Fontos, hogy az Európai Unió bővítéséhez bátran álljunk hozzá. És az is nagyon fontos, hogy keresztény Európaként felvállaljuk annak felelősségét, hogy ha a világban valahol keresztény közösségek veszélyben vannak, mint ahogy sajnos most is vannak ilyen esetek, akkor Európa igenis lépjen fel és védje meg ezeket a közösségeket.
Még egyszer köszönöm szépen képviselő asszonynak, hogy a szentatya gondolatait itt, az Országgyűlés plénuma előtt is tolmácsolta.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir