TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Azt gondolom, nem kell hangsúlyoznunk a gazdasági növekedés jelentőségét, annak értelmét a kormány és a frakció ugyanúgy látja, hiszen ha van növekedés, akkor van foglalkoztatottság, van munkahely, van jövedelem, van jövedelme a családoknak, van jövedelme az államnak, van bevétele az államnak a közösségi kiadásokra, és van újratermelés, azaz van beruházás.
Reagálásomban a beruházások jelentőségéről és az elmúlt időszakban elért eredményekről szeretnék elsősorban beszélni. 2014 harmadik negyedévében 16,3 százalékos növekedést mértek éves alapon, hatodik negyedéve nő folyamatosan Magyarországon a beruházás. Idén az első háromnegyed év során közel 3400 milliárdnyi beruházás valósult meg hazánkban, ami 20 százalékkal haladja meg az ezt megelőző évet. Az adatok megerősítik, hogy a magyar gazdaság elmúlt időszakban mért növekedéséhez kimagasló mértékben járult hozzá a beruházás. (Zaj. - Az elnök csenget.) Különösen igaz ez 15 nemzetgazdasági ágazatra, ahol folyamatosan bővülést mértek az elmúlt háromnegyed évben. Ezek közül is kimagasló eredményt értünk el a gépberuházások tekintetében, ahol 22,2 százalék volt a növekedés, de ugyanez igaz az építési beruházásokra, ami 12,2 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipar beruházási aktivitása 10,8 százalék volt, s ehhez elsősorban a járműipari beszállító ágazatok járultak hozzá, alátámasztva azt, hogy a Magyarországon megtelepedett autóipari vállalatok beszállítói láncai révén további jelentős növekedések generálódtak. Jól teljesített továbbá a feldolgozóipar mellett az infrastruktúra-fejlesztés is, hiszen kiugróan, 38 százalékkal nőtt a szállítás és a raktározás teljesítménye. Emellett a közigazgatási beruházások eredménye is meghaladta az 50 százalékot, és így igaz ez a víztisztítás- és a csatornaberuházási projektek eredményeire is. A felsoroltakon túl az építőiparban 20 százalékos, a vendéglátásban 37 százalékos, az egészségügyben 24 százalékos, a művészeti ágazatban pedig 37 százalékos növekedést regisztrálhattunk a harmadik negyedévben.
Összességében azt lehet mondani, hogy a kormány programja beérett, a kormány átalakítása meghozta a gyümölcsét, és megteremtődtek a tartós növekedés feltételei. Úgy gondoljuk, ehhez hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is, amely az alacsony finanszírozási képességet javította, s ezzel a magyar gazdaság finanszírozását megerősítette.
A kormány előtt természetesen maradtak feladatok, hiszen ezt a növekedést fenn kell tudni tartani és tartóssá kell tenni, ez a jövő évi költségvetés feladata is többek között. Magyarországon fontos feladat az, hogy a jövőben az európai uniós támogatások a gazdaság erősödését, a gazdaság fejlesztését szolgálják. Ehhez a kormány mindent megtesz, hogy a magyar kis- és középvállalkozások és olyan vállalkozások támogatását segítse elő, amelyek alapvetően értéket hoznak létre, termelnek, iparosítanak, gépberuházást valósítanak meg, és természetesen munkahelyeket hoznak létre.
Úgy gondoljuk, hogy Magyarország egy olyan pályára állt, amely meghatározza, megalapozza a tartós növekedést és ezáltal a jólét feltételeit. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir