VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy két felvetésére reagáljak! Az egyik a minimálbérre vonatkozik, hogy vajon a minimálbér helyén van-e vagy sem. Mint ön is tudja, a minimálbérről a munkaadók és a munkavállalók állapodnak meg ebben az országban. Ha nem tudnak megállapodni, akkor kell a kormánynak közbelépnie és a szükséges döntést meghoznia. Amint ön is tudja, most éppen ennek az időszakát éljük, a munkaadók és a munkavállalók tárgyalnak egymással. A munkavállalók nyilván egy nagyobb béremelést szeretnének minimálbér esetében, a munkaadók pedig az inflációhoz közelítenék ezt az összeget. Amennyiben nem tudnak megállapodni, akkor majd a kormány döntést fog hozni.
Szeretném azt is elmondani, hogy tudjon kicsit tájékozódni, hogy a minimálbér összege Magyarországon a megállapítások szerint 344 euró európai összevetésben, ennél jóval kevesebbel rendelkezik, mondjuk, Csehország, 310 euróval, a balti államokban, Lettországban, Litvániában jóval kevesebb ez az összeg, de akár Romániát is mondhatnám, két és félszer magasabb a minimálbér összege Magyarországon, mint a szomszédos Romániában, pedig európai uniós tagország vagyunk mind a ketten.
(16.10)
Ami a létminimum összegét illeti, a létminimumhoz lépésről lépésre lehet közelíteni. Két évvel ezelőtt a nettó minimálbér összege a létminimum 71 százaléka volt, az idén ez már 76 százaléka. Tehát ez a kormány lépésről lépésre közelíti ezt a két összeget egymáshoz. Az nyilvánvalóan egy kormányzati megfontolás tárgya, hogy ez az ütem milyen gyors lehet. Természetesen szeretnénk, ha ez gyorsabb lenne, de ahogy mondtam önnek, és amivel kezdtem, a munkaadók és a munkavállalók állapodnak meg erről az összegről. Ha ők meg tudnak állapodni, akkor ez a minimálbér összege automatikusan kormányzati támogatással fog közeledni a létminimum összegéhez.
Arra kérem, hogy az LMP elképzeléseit a munkaadókkal és a munkavállalókkal osszák meg elsősorban. Természetesen, ha úgy hallja, úgy érzi, hogy ott nem fogadják meg ezeket a felvetéseket, juttassa el hozzám, én továbbítani fogom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.). Ezt tudom önnek ígérni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir