DR. VITÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN
DR. VITÁNYI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ma már gazdasági számokkal alátámasztott tény, hogy a kormány 2010 óta rendkívül sokat tett azért, hogy Magyarország elmozduljon a tönk széléről. A gyenge ország és a passzivitásra ítélt lakosság helyett egy erős állam és egy aktív polgárság képe rajzolódik ki immár 2014-ben. Majd’ 200 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság, és ezzel egyidejűleg rég nem látott szintre csökkent a munkanélküliség.
A kormány zászlajára tűzött teljes foglalkoztatottság eléréséhez azonban tudjuk, hogy további munkahelyteremtésre van szükség. Köztudomású, hogy egy térség munkahelyteremtő képességét nagyban befolyásolja infrastrukturális fejlettsége, amely egyrészről fontos befektetői szempont, másrészről nagyban növeli a helyi lakosság mobilitását. Az elmondottak fényében Biharban különös jelentőséggel bír a 35-ös és az M4-es autópálya fejlesztése. Álláspontom szerint rendkívül indokolt, hogy Berettyóújfalutól a határig autópálya vezessen, illetve Debrecentől déli irányba az M35-ös autópálya meghosszabbításra kerüljön Berettyóújfaluig, így csatlakoztatva a közlekedőket az M4-es úthoz. Az itt élők így könnyebben juthatnak el a fővárosba és egyéb, távolabb fekvő régiókba. A debreceni repülőtér megközelíthetősége is jelentősen javulna, elősegítve a gazdasági fejlődést és a lakosság bekapcsolódását az ország vérkeringésébe.
Nagyon fontosnak tartom, hogy az autópályák mellett a vasúti közlekedés fejlesztésére is kellő figyelmet fordítsunk. A személyszállítás mellett a teherforgalom szempontjából is lényeges, hogy Püspökladánytól a román határig a vasút felújítása és villamosítása megtörténjen. Az intézkedéssel rövidülne a menetidő, és növekedne az áruszállítási lehetőség is.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, hogy ebben a kormányzati ciklusban megkezdődhet-e az M4-es és az M35-ös autópálya fejlesztése. Elindul-e Püspökladánytól a határig a vasútvonal felújítása és a villamosítása? Az uniós költségvetési időszak végére befejeződhetnek-e ezek az infrastrukturális fejlesztések Biharban?
Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(14.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir