TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az interpellációjában feltett kérdések megválaszolása előtt szeretném megerősíteni, hogy valóban történt változás, jótékony változás, hiszen látjuk megmozdulni Hajdú-Bihar megyét és a régiót is. Ettől függetlenül fontos, hogy a közlekedéspolitika igazodjon a kihívásokhoz, mert nincs olyan terület, nincs olyan ágazat, amelyre ne lenne befolyással a közlekedéspolitika hatása. Versenyképességünket és komfortérzetünket javítja és fokozza az, ha olyan vasúti fejlesztések és közúti fejlesztések lesznek megvalósítva, amelyekkel hamarabb érhetünk el valahova, biztonságosabban és magasabb színvonalon. Ezért mindig nagy felelősség, ha valaki a közlekedéspolitikával foglalkozik, és a kormánynak mindig hatalmas kihívás a forrásokat úgy elosztani, hogy mindenhová, ahová szükséges, érkezzen lehetőség.
Ettől függetlenül a 2007-13 közötti ciklushoz képest alig a fele van meg a forrásoknak, sokkal kevesebbel gazdálkodhatunk, mint a korábbiakban. Ezért van igazán nagy jelentősége, hogy milyen prioritást használunk, milyen elsődlegességet és milyen fontossági sorrendet tartunk, amikor megfogalmazzuk és véglegesítjük a programokat.
A kormány augusztusban fogadta el a nemzeti közlekedési infrastruktúra-fejlesztési stratégiát, és az irányelvei mentén nemrégen összeállította azt a programlistát és programhalmazt, amelyet meg akar valósítani. Egy biztos, hogy nagyon sok beruházás indul el a következő években, és örömmel tájékoztatom a közvéleményt és a jelenlévőket arról, hogy Hajdú-Bihar megyében is komoly projektek indulnak útjára.
Az ön kérdése szerint négy igazán komolyat lehet megjelölni, amely a 23 milliárd forintos értékhatárt meghaladja. Ezek közül kezdeném azzal, amit a képviselő úr elsőként említett, az M35-ös autópálya Debrecentől Berettyóújfaluig történő megépítésével. Ez egy nagyon fontos beruházás, főleg akkor, ha hozzátesszük, hogy megépül a nemzetközi repülőtérhez történő bekapcsolás is. Január közepétől indulhat az a 300 méter hosszú irányvonat is, amely a trimodális központból fogja szállítani a kikötőkből érkező rakományokat. A mintegy 25 kilométer hosszúságú fejlesztés a következő évben remélhetőleg már abba a stádiumba kerül, hogy a közbeszerzés kiírásra kerülhessen.
Az M4-es út Berettyóújfalutól Nagykerekin keresztül az országhatár kilépési pontjáig a legjobban előkészített beruházása Magyarországnak. Ebben a műfajban talán az a leggyorsabban indítható. Úgy véljük, hogy talán őszre, de legkésőbb a következő év, 2016 tavaszára a munka megkezdődhet.
A Püspökladánytól Biharkeresztesig tartó szűkkeresztmetszet-kiváltás és villamosítás egy kisebb beruházás ugyan, de mindenképpen nagy jelentőséggel bír majd abban a térségben. A Ladány-Debrecen közötti vasútvonal-fejlesztés pedig egy hatalmas beruházás, amely egyértelműen lehetővé teszi majd, hogy Budapesttől Debrecenig 160 kilométeres sebességgel tudjanak menni a vonatok, és a közlekedési feltételrendszer alapvetően javuljon. Hozzá kell még tennem, hogy Szajoltól Debrecenig el fog készülni az az európai szabványnak megfelelő biztonsági rendszer is, amely a komfortunkat tovább fogja fokozni és a biztonságunkat meg fogja erősíteni.
Mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy az Alföld és Erdély közötti kapcsolat, amely most az M43-as Makón keresztül az országhatárig történő megépítésével már egy magasabb szinttel gyarapodni fog, két és fél, három éven belül két helyen is biztosítja, hogy régi gazdasági térségünk, az Alföld és Erdély, amely korábban együtt élt és lihegett, továbbra is együtt éljen és lihegjen, és fejlődjön mindenképpen. Nagyon fontos, hogy ezzel nemcsak azt tesszük lehetővé, hogy a térségben meginduljon egy erőteljesebb növekedés, hanem azt is, hogy a jogilag egységes magyar nemzet határainak a teljes lebontása megtörténjen.
Ennek reményében szurkolok, és mondom képviselő úrnak is, segítsen abban, hogy a lakosság is megismerje ezeket a fejlesztéseket, amelyek mindenki számára hasznosak lesznek, Magyarország számára, az ott élő emberek, a magyar családok és a magyar vállalkozások számára is. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir