KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! El kell mondjam, hogy az elmúlt héten a megváltozott külpolitikai körülmények hatására az eredetileg leadott interpellációszövegemet némileg módosítva fogom elmondani, ahogy azt megküldtem az önök részére is.
Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország és ezen belül a magyar fogyasztók földgázzal történő és biztonságos ellátása alapvető nemzetstratégiai érdek, azt hiszem, különösen a tél kezdetén ezt mindannyian beláthatjuk. Az ukrajnai konfliktus kapcsán ismét felmerült hazánk gázellátásának forrás- és útvonal-diverzifikálása.
(14.30)
Vagyis olyan alternatív megoldások keresése, amelyek az Ukrajnán keresztül érkező gázvezetékeket kiváltják. Ennek szellemében értékelődött fel hazánk számára is a Déli Áramlat gázvezeték, amely a realitásokat tekintve a legoptimálisabb megoldás lett volna. Igaz ugyan, hogy az is ugyanazt az orosz gázt szállította volna, azonban a konfliktussal terhelt térség megkerülésével jött volna Európába. A másik nagy előnye pedig az, hogy hazánkon keresztül érkezett volna, ami Magyarország számára kiemelten fontos lett volna.
Egy héttel ezelőtt megtörtént Putyin és Erdođan államfők találkozója Ankarában. Azóta tudjuk, hogy a Déli Áramlat alighanem lekerült a napirendről. Jelen pillanatban azonban több alternatíva is nyitva áll Magyarország előtt. Természetesen nagyon fontos a szomszédos országokkal közös gázvezetékeink határkeresztező kapacitásainak kétirányúsítása - ez részben történt meg eddig -, azonban a Déli Áramlat valamely alternatív változatának megvalósítása nélkül csak nehezebben és drágábban lennénk képesek ezeken az útvonalakon kielégíteni Magyarország gázellátását. Ezért figyeli a Jobbik Magyarországért Mozgalom aggódva azt a politikai vihart, amelyet nem titkoltan tengerentúli nyomásnak engedve az Európai Unió kavart a beruházás megvalósításának, most már úgy tűnik, sikeres megakadályozásával.
Jól látjuk Bulgária példáján, hogy mire képes az ellentétes érdek, az energiaforrások és szállítási útvonalak feletti rendelkezésért folytatott világméretű küzdelem: kormányokat távolít el a helyéről, független államok belügyeibe avatkozik be. Magyarországon is érezhető az utóbbi hetekben, hónapokban az a nyomás, amely a két nagyhatalom küzdelmének folyományaként gyűrűzött be hozzánk. A Jobbik szilárd álláspontja ennek kapcsán, hogy nekünk, magyar politikusoknak kizárólag Magyarország energiastratégiai érdekeit szabad szem előtt tartanunk, nem engedve semmilyen irányból hatalmi nyomásnak. Fokozottan igaz ez energiaellátásunk ügyére is. Jól látható, hogy Ukrajnában a konfliktus hosszú távú elhúzódása várható.
Így azt kérdezném, mivel Orbán Viktor miniszterelnök úr előszeretettel folytat látszatszabadságharcokat Brüsszel irányában, hogy ebben a kiemelten fontos kérdésben is hajlandó-e Magyarország az Európai Bizottság előtt, a többi érdekelt országgal karöltve kőkeményen és határozottan kiállni érdekeinkért és azért az alternatív megoldásért, amely (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) lehetővé teszi majd, hogy olcsón és megfelelő biztonsággal érkezzen földgáz Magyarországra. Köszönöm. Várom válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir