KUNHALMI ÁGNES

Full text search

KUNHALMI ÁGNES
KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország felemelkedésének kulcsa a tudás. A kérdés az, hogy Magyarország képes lesz-e bekapcsolódni a tudásalapú társadalmak, a tudásalapú gazdaságok európai rendszerébe. (Egy hang az MSZP padsoraiból: Így van.) Magyarország jövője sokkal inkább függ a tudástól, mint a pénztől. Ezek Magyarország mai miniszterelnökének szavai 2008-ból.
Az önök költségvetési javaslata, amit benyújtottak, ezzel radikálisan szembemegy. A számok nem hazudnak. A tény az, hogy önök 24 százalékkal csökkentik a középfokú oktatásra jutó összeget. Ha ez megvalósul, ennyi pénzből csak akkor működhet tovább az oktatás egyáltalán Magyarországon, ha gimnáziumokat zárnak be, osztálylétszámokat csökkentenek, ha kipasszírozzák a gyerekeket az iskolarendszerből, és pedagógusokat tömegével bocsátanak el. Kevesebb lesz a gimnazista, és így még kevesebb lesz az egyetemista és főiskolás is. Bepasszírozzák őket egy olyan szakképzésbe, amelyet tovább butítanak, hogy még olcsóbb legyen. Ezzel a döntéssel önök világosan kimondják: Magyarországon nincs mindenkinek joga a tudáshoz. Vannak, akik kevesebbet érnek, akik a kormány szerint műveletlenül is rendben lesznek.
Ez a költségvetés a tudásválság költségvetése lesz. Mindenre kiterjedő, évtizedek alatt is alig-alig orvosolható tudásválságot okoz hazánknak. Az ország lemarad, tartós gazdasági leszakadás vár ránk, alacsony életszínvonal. Akiket önök kilöknek ma a tudás világából, önmagában elszegényednek, aki pedig vállalkozna, beruházna, fejlesztene, nem talál majd olyan munkaerőt, amely a világban versenyképes termelésre vagy szolgáltatásra képes lenne. Ezzel a kör be is fog zárulni.
Csak hogy világosan lássuk: a döntéssel a mai általános iskolás gyerekeknek a fele már nem fér be a gimnáziumokba. Értem én, hogy a Fidesz padsoraiban ülők ma általános iskolás gyerekeit felveszik majd a gimnáziumokba - de a padtársaikat is fel fogják? Önök tényleg meg akarnak szavazni egy olyan költségvetést, aminek a hatására több százezer gyerektől és családjától (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.) veszik el a felemelkedés esélyét?
Kérdezem tisztelt államtitkár urat: mi kellene ahhoz, hogy ön és önök megértsék ezt a világot, észrevegyék, hogy csak minőségi, fejlődő tudás állíthatja helyre Magyarország és Európa - ha egyáltalán még ezt a szót ismerik - versenyképességét?
Várom megtisztelő válaszát, államtitkár úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir