SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Egy héttel ezelőtt szóvá tetszett volt tenni, hogy ha tartalmilag azonos, akkor se térjek el a szövegtől, ezért, ha megengedi, felolvasom az interpelláció szövegét.
Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon jelenleg az a látszat, hogy az ellenőrző hatóságok a korrupcióval érintett csalókat és a velük összejátszó hivatalnokokat nem üldözik elég hatékonyan. Vagy tehetetlenek velük szemben, vagy tudatosan kedveznek nekik. Az is megfigyelhető, hogy az állami döntéshozatal során a közérdeket részben vagy egészben kiszorítják a kormány politikai érdekei vagy egyéb magánérdekek. Tehát már az állami intézmények sem kizárólag a közérdeket szolgálják.
Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy valami nem stimmel a magyar adóhatóság háza táján. Míg a kis- és közepes vállalkozásokat köztudottan sarcolja a magyar adóhatóság, egyre több ellenőrzésen esnek át kis kft.-k, betéti társaságok és egyéni vállalkozók, addig tavaly novemberben egy volt adóhatósági dolgozó azzal vádolta meg a NAV-ot, hogy hivatali visszaélés történt, mert az szerinte szemet huny a nagy cégek adócsalásai fölött. Az LMP felszólítása dacára a vádak kivizsgálatlanul maradtak. Most már az Egyesült Államok részéről is történtek lépések, amelyek felvetik a magyar adóhatóság érintettségét a korrupcióban. A magyar kormány egyelőre a felelősség eltussolásával van elfoglalva, és az ügyészség valamiért semmit sem tesz a történtek tisztázására.
Mint korábban már kiderült, egy központi költségvetési szervről, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról egy évvel ezelőtt napvilágot látott, hogy vezető beosztású hivatalnokai összejátszottak csalókkal. A valótlan tartalmú, területalapú támogatási kérelmek kapcsán a mai napig hivatali visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás.
Négy embert, köztük a vidékfejlesztési hivatal egyik vezetőjét vették őrizetbe, és 60 főt gyanúsítanak. Mi a garancia arra, hogy az MVH-hoz hasonlóan a NAV nem fertőződött meg a korrupcióval? A józan ész szabályai szerint mihamarabb el kellene oszlatni annak a gyanúját az emberek fejéből, hogy a NAV a korrupció melegágya az MVH-val együtt. Ezt nem lehet úgy megtenni, ha a NAV gyanúba keveredett elnöke elmegy szabadságra, nem áll a kamerák elé, és kitér a kérdések elől.
Áfacsalásokkal évente százmilliárdokat csalnak el közpénzekből bűnszervezetek, ezzel munkahelyek megszűnését okozva. Az áfacsalás, a feketegazdaság jelentős gazdasági károkat okoz, többek között az élelmiszeripari cégeknek, emiatt munkahelyek szűnnek meg, beruházások maradnak el. Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba a százmilliárdos áfahiány és a közpénzek ellopása ügyében! Akar-e a kormány hadat üzenni végre a hivatali korrupciónak és az áfacsalásoknak? Ha igen, akkor a kormánynak és az ügyészségnek haladéktalanul ki kell vizsgálnia a Horváth András és az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vádakat.
A kormány most a költségvetés elfogadása közben még dönthet arról, hogy további pénzt vesz el az emberektől, vagy inkább a korrupció révén elfolyó pénzeket fogja meg. Az LMP utóbbit kéri a kormánytól (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeretét leteltét.) és javasolja a figyelmébe. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir