TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Interpellációjának a címe az, hogy „Ez most vicc vagy komoly?”. Azt tudom önnek mondani, hogy komoly dolog volt bizony az önök kormányzása idején, 2004 és 2008 között, amikor 1 millió 200 ezer devizahiteles szerződést kötöttek az önök jóvoltából a magyar emberek. (Közbeszólások és taps a Fidesz soraiból: Így van!) Bizony nem volt vicc, ha önök nem is vették túl komolyan, hogy kiszolgáltatták az embereket, nem tájékoztatták arról, hogy ennek micsoda árfolyamkockázata van, az alacsony kamat csábításával sok százezer családot vittek később a csőd szélére.
Nagyon érdekes a dolog, hogy önök a 2002-es kormányváltás után megszüntették a kedvezményes kamatozású forintlakáshiteleket, és helyette arra ösztönözték az embereket, hogy vegyenek fel devizahitelt. Akkor érdekes módon nem ragaszkodtak a forinthoz. Most a felszólalásában ön az olcsó forintosítást kéri számon a kormánytól. Úgy gondolom, az ön helyében, az önök helyében sokkal felelősségteljesebben és visszafogottabban kellene számon kérni ezt a kormányt arról, hogy mit tett a devizahitelesek ügyében, mit tett annak érdekében, hogy Magyarország devizakitettsége csökkenjen, hogy lényegében megszűnjön.
Tisztelt Képviselő Úr! Azt tudom önnek mondani, hogy a jelenlegi kormány, nem úgy, mint az önöké, igazságosan, jogszerűen és Magyarország hosszú távú érdekeit figyelembe véve hozza meg a devizahitelesekkel kapcsolatos döntéseket és terjeszti a törvényjavaslatokat a parlament elé. Igazságosan, hiszen figyelembe kell vennünk azt, hogy sok százezer magyar ember nem devizahitelt vett fel az önök unszolására, ösztönzésére sem, hanem bízott a forintban, és ha magas volt a kamata, akkor is forintban vett fel hitelt, és most forintban törleszti azt. Nem lehet, hogy azok a devizahitelesek, akiket önök becsaptak, most emiatt járjanak jobban. Tehát figyelembe kell venni az igazságosság elvárását. De figyelembe kell venni a jogszerűséget is. Nem lehet olyan megoldást adni Magyarországnak, ennek a sok százezer családnak, embernek, hogy később bárki is perbe vigye őket vagy őket ösztönözzük perekre. Ezért nagyon fontos az, hogy olyan megoldás szülessen, ami jogszerű. Ez tellett időbe, és ehhez volt szükség a Kúria döntésére. De a Kúria döntése azt is kimondta, hogy az árfolyam kockázatát sajnos az ügyfeleknek kell vállalniuk, míg a tisztességtelen eljárásból adódó költségeket pedig a bankoknak kell magukra vállalniuk, ezért fognak a bankok több mint 1100 milliárd forintot fizetni, amikor majd elszámolnak minden egyes ügyféllel.
Figyelembe kell venni Magyarország hosszú távú érdekeit is, a finanszírozás és a pénzügyi egyensúly fenntartásának a kérdését, és Magyarország hitelezhetőségének a kérdését is, amikor ebben a kérdésben meghozzuk a döntéseket.
(15.00)
Hát így áll össze egy komoly döntéssorozat, és így áll össze a parlamentnek majdnem az a döntése - ha el fogja fogadni az előttünk lévő két törvényjavaslatot -, hogy végül igazságos, jogszerű és az ország érdekeit szem előtt tartó döntés fog születni, és ezzel megszűnik a devizahitel-probléma Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir