LÁSZLÓ TAMÁS

Full text search

LÁSZLÓ TAMÁS
LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom ebből a vitából, hogy mindenki a saját dolgát végzi, az ellenzék a saját hiedelmeit, félelmeit osztja meg velünk, és olyan dolgokról is beszél, amik egyáltalán nem a témához vágnak; a kormánypárti képviselők és a kormány tagjai pedig a tényekkel próbálják szembesíteni a vitában résztvevőket. Jómagam, várospolitikusként olyan tényeket osztok meg önökkel, amelyek részben már eddig is elhangzottak, de érdemes újra és újra aláhúzni.
2015-ben elindul a családi otthonteremtési kedvezmény, július 1-jétől 700 ezertől 1 millió 170 ezer forintig vehető igénybe támogatás, amely nemcsak új lakás vásárlására vagy építésére, hanem - új elemként - használt lakás vásárlására, sőt meglévő lakás bővítésére is fordítható. Azt gondolom, hogy ettől a családi otthonteremtési kedvezménytől egy nagyon jelentős lakásmobilizáció és lakásépítés indulhat el.
A 2015-ös költségvetést a banki elszámoltatás költségvetésének mondjuk. Azt gondolom, azzal, hogy 2015-ben a banki elszámoltatásnak köszönhetően mintegy ezermilliárd forint járhat vissza a magyar családoknak, ezzel együtt a törlesztőrészletek akár 25-30 százalékkal is csökkenhetnek, ennek óriási gazdaságélénkítő hatása van. Ez a gazdaságélénkítő hatás le fog csapódni természetesen a kiskereskedelemben, le fog csapódni olyan elhalasztott családi vásárlásokban, aminek a gazdaságélénkítő hatása egyáltalán nem elhanyagolható.
A második nagyon jelentős dolog, amiről már több szó esett, és én azt hiszem, hogy ezt sem lehet elegendő mértékben aláhúzni, nevezetesen azt, hogy az adósságkonszolidációnak köszönhetően a 2015. év az önkormányzatok életében új időszámítást jelent. Ez az első olyan év, amelyben az önkormányzatok úgy láthatnak munkához, hogy végre már nem a terhekre, hanem a lehetőségekre koncentrálhatnak. A települések tiszta lappal indulnak, én azt gondolom, hogy ez egy óriási jelentőségű dolog. A rendszerváltoztatás után ez az első olyan év, amelyben a tiszta lappal indulás valóban egy csomó olyan távlatot nyit meg az önkormányzatok számára, amiben a nyomasztó adósság törlesztése helyett mostantól több pénz juthat munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésekre, egészségügyre, beruházásokra, szociális programokra és a helyi közösségek számára fontos projektek megvalósítására. A kormányzati adósságrendezésnek köszönhetően több mint 2 ezer település 1300 milliárd forintos tehertől szabadult meg. Ez egy olyan rendkívüli jelentőségű dolog, ami az önkormányzatok életében a korábbi működési hitelek helyett a fejlesztésekre való koncentrálást teszi lehetővé.
Elhangzottak kritikák korábban a civil szférával kapcsolatban. Azt hiszem, ez a költségvetés a civil szféra számára is nagyon jelentős bizakodásra adhat okot, mert az eddigi 3,4 milliárd forint helyett 5,4 milliárd forinttal, vagyis több mint 50 százalékos növekedéssel számolhatnak a Nemzeti Együttműködési Alapra pályázók, ezáltal a civil önszerveződések működésére és a szakmai tevékenységre fordítható támogatások nagyon jelentős mértékben emelkednek.
Sok szó esett az uniós forrásokról, ennek én az önkormányzati vetületét próbálom megvilágítani. A 2014-20-as fejlesztési ciklussal ebben is új időszámítás kezdődik, a hazai fejlesztéspolitikában a magyar vállalkozások lehetőségei sokszorozódnak meg. Összesen több mint 34 milliárd eurónyi támogatás érkezik az országba, ez a hozzá szükséges hazai társfinanszírozással együtt mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent majd.
Egy rendkívüli fontosságú elem - azt hiszem, hogy ez egy csattanós válasz mindazok számára, akik a kis- és középvállalkozásokat temetni akarják -, mi úgy gondoljuk, hogy a kormány törekvése azzal, hogy a fejlesztési-beruházási támogatásoknak legalább 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre igyekszik fordítani, ebben az önkormányzatoknak óriási jelentősége lesz, mert a munkahelyteremtésben a telephelyek alakítása, a szabályozási tervek készítése, az olyan ingatlanvásárlás, az ingatlanokkal való hozzájárulás, részvétel a gazdasági vállalkozásokban rendkívüli fontosságú lesz, és én úgy gondolom, hogy a következő ciklusban, 2015-től kezdődően az önkormányzatoknak kiemelt feladata lesz a munkahelyteremtésben való részvétel.
Az egészségügyben azt a tételt, hogy a háziorvosi rendszer megerősítését kiemelt célnak tartja mind a kormányzat, mind a költségvetés, és ennek megfelelően növelik a háziorvosok juttatásait, végre egy olyan szint megerősödésével számolhatunk, ahol a társadalom, a beteg ember, de az egészséges ember is a legközvetlenebbül, a legszélesebb körben találkozhat az egészségügyi ellátórendszerrel. Ennek a kiszélesítése, az ebbe való költségvetési források juttatása, én úgy gondolom, hogy rendkívül pozitív hatással lesz az egészségügyi ellátórendszerre vonatkozóan.
Ha összefoglalásképpen kellene megfogalmazni, hogy mit is jelent ez a 2015-ös költségvetés, én azt gondolom, hogy ez egy olyan típusú költségvetés, amelyik gazdasági oldalról a lehetőségeket teremti meg. Ez egy olyan gazdasági, társadalmi célrendszer irányába való elmozdulás, amely lehetőséget ad a családoknak, a vállalkozóknak, az önkormányzatoknak egyaránt, valamint munkahelyet teremt és stabilitást ad az országnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir