DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a vitában háromszor kerültem bejelentésre mint felszólaló, ezért szeretném kérni az elnök urat, hogy miután az általános vitában is kifejtettem már az MSZP-frakció véleményét a bizottságon és az Európai ügyek bizottságában is, ezért most ebben a hét percben foglalnám össze a szocialista frakció álláspontját a mostani záróvitán, tehát kérem, hogy ne szólítson majd a következőkben.
Ezekben a vitákban, amelyeket felsoroltam, elmondtam, hogy a Szocialista Párt messzemenőkig támogatja az európai területi társulásokat, azoknak a működését, azoknak a létrejöttét, hiszen az európai uniós fejlesztési forrásokon belül is kiemelt szerep jut ezeknek a társulásoknak. Olyan határ menti együttműködésekről van szó, amelyek egy-egy régió számára valós kitörési lehetőséget jelenthetnek, azoknak a nemzetközi együttműködéseknek, azoknak a helyi szervezeti együttműködéseknek igenis egy-egy régió fejlődésében kiemelt szerepe van és lehet. Ugye, mindig a Pécs központtal működő dél-dunántúli régiót szoktam kiemelni, ahol Horvátországgal, illetve Szlovéniával nagyon fontos, szoros együttműködési formák alakultak ki.
Ez a törvényjavaslat, amelyről tárgyalunk, illetve amelynek a záróvitájáról beszélünk most, tulajdonképpen egy új európai jogszabálynak az átültetése, viszont amit kifogásoltunk a jogszabállyal kapcsolatban, az az, hogy ezeknek a társulásoknak mind a jóváhagyását, nyilvántartásba vételét és törvényességi felügyeletét is a Külgazdasági és Külügyminisztérium látja majd el. Ezeket a feladatokat eddig megosztva - a jóváhagyást a Külügyminisztérium, viszont a nyilvántartásba vételt a bíróság, a törvényességi felügyeletet pedig az ügyészség - látták el, ez most mind együtt bekerül a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá.
Ami a Törvényalkotási bizottság képviselőtársam által említett módosító javaslatába még bekerült: az Állami Számvevőszék látta el eddig ezeknek a társulásoknak a gazdálkodási ellenőrzését, ezt most a Kehi látja majd el a benyújtott módosító indítvány alapján.
Ezt sem tudtuk támogatni, mert ez megint azt jelzi, hogy a kormányzat maga alá gyűri ezeket a társulásokat, tehát tulajdonképpen most már minden, ezekkel a társulásokkal kapcsolatos hatósági intézkedés, felügyeleti vagy bármilyen ellenőrzési eljárás a kormányzat hatáskörébe tartozik majd.
Ott a Törvényalkotási bizottságon meg is kérdeztük, hogy mi ennek az oka, és egy megdöbbentő választ kaptunk erre: az Állami Számvevőszék jelezte, hogy nem kívánja ellátni ezt a feladatot. Ez abból a szempontból megdöbbentő, hogy egy állami szervezet, egy állami intézmény mióta jelez bármit is a Törvényalkotási bizottság számára - hiszen ez a Törvényalkotási bizottság módosító indítványa volt -, hogy valamilyen rábízott feladatot nem kíván ellátni. Tehát ez már önmagában furcsaság volt a vita során, ezt a kormányzó többség megszavazta, mi tartózkodtunk ennek a javaslatnak a szavazása során.
Szeretném megköszönni azt a módosító javaslatot azonban, amely arról szólt, hogy a hatálybalépésig milyen feladata van a törvényszéknek. Ezt jeleztük, hogy jogtechnikailag értelmezhetetlen, hogy még hatályba se lép egy jogszabály, már feladatot ró bármilyen intézményre, jelen esetben a bíróságra. Ezt végül is kijavította a Törvényalkotási bizottság módosító indítványa, tehát a hatálybalépés napján kell azokat a nyilvántartási adatokat átadni a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára, amelyek eddig a bíróságon voltak fellelhetők.
Összességében, még egyszer kihangsúlyozva, hogy az európai területi társulások működését messzemenőkig támogatja a szocialista frakció, azonban mivel láthatóan teljes mértékben kormányzati felügyelet alá kerülnek az ezzel kapcsolatos felügyeleti és ellenőrzési jogkörök, ezért tartózkodni fogunk majd a szavazás során. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir