TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Bevallom őszintén, hogy amikor elolvastam először interpellációjának a címét, azt gondoltam, hogy korábban adta be, mint ahogy a parlament döntött november 18-án az adótörvényekről, hiszen éppen talán a kafetériajuttatások terheinek a növekedése kapcsán engedett legtöbbet a kormány az eredeti elképzeléséhez viszonyítottan, és azt az Országgyűlés el is fogadta. Mert az ön állításával szemben a kafetéria adóterhe nem növekedett 200 ezer forintos éves összeghatárig, amibe a juttatások jelentős része beletartozik, tehát nem növekedett az Erzsébet-utalvány, a SZÉP-kártya, a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás vagy az önkéntes pénztárba befizetett munkáltatói hozzájárulás sem. A 200 ezer forint fölötti összegnél sem növekedtek a terhek abban az esetben, ha ezt a munkáltató SZÉP-kártya juttatása formájában adja a munkavállalónak. Ez tehát azt jelenti, hogy a magyar vendéglátóhelyeken, szállodákban költhetik el ugyanolyan adóteher mellett a munkavállalók ezt a juttatást.
Való igaz, hogy a LIGA Szakszervezetek tüntettek, de ők a tárgyalás során azért azt elismerték, hogy ezt a tüntetést az előtt hirdették meg, mielőtt a kafetériarendszerről az Országgyűlés döntött. Kafetériaügyben egyébként ők ez ellen a rendszer ellen nem tüntettek volna. Annyi kérésük volt, hogy az önkéntes megtakarításoknak biztosítsunk több adókedvezményt, ami a szakszervezettel való további tárgyalásoknak természetesen a témája lesz.
Ön emlegette a hat évvel ezelőtti rendszert, amikor még önök kormányoztak. No, azt nem kívánja vissza senki, ugyanis lehet, hogy a kafetériarendszer adómentes volt, de emlékezzen vissza, hogy akkor viszont a reáljövedelmek folyamatosan csökkentek, akkor vonták meg önök a 13. havi nyugdíjat és vonták meg a közfoglalkoztatottaktól a 13. havi fizetést is. Én semmiképpen nem szeretném, hogy az a rendszer, amire ön itt emlékeztetett, még egyszer visszajöjjön. Úgy gondolom, a kormányzatnak, a Fidesz-KDNP-többségnek az ezzel kapcsolatos elvi iránymutatása teljesen egyértelmű, ami azt jelzi, hogy a jövedelmeknek csökkenő terhe kell legyen és csökkenő személyi jövedelemadó. Ezért is került bevezetésre az egykulcsos adórendszer, a személyi jövedelemadórendszeren belül pedig a családot nevelők kapjanak adókedvezményt, amit nemcsak az adóból, hanem már a járulékból is igénybe tudnak venni, így 240 milliárd forintot fognak tudni az adórendszeren belül a családot nevelők igénybe venni támogatásképpen.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A kafetériarendszerre pedig egyértelműen kimondtuk, hogy azt szeretnénk, ha a pénzbeli jövedelem és a természetbeni jövedelem közelítene egymáshoz, és a jövőben olyan rendszert szeretnénk kidolgozni, amit a munkáltatók meg tudnak finanszírozni, hogy ne korlátozzuk le a munkavállalóknak a jövedelemfelhasználási lehetőségét, tehát ne korlátozzuk be, hogy természetben milyen szolgáltatásokat tudjon igénybe venni, hanem azt a juttatást, amit most így kap, valóban pénzként és jövedelemként tudja megkapni, és végül arra fogja fordítani, amire ő akarja.
Ez a kormányzat, a kormányzó többség célja a kafetériarendszerrel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir