KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A III. kerület lakossága nagy örömmel értesült arról, hogy 2014 folyamán elindul a budapesti komplex integrált szennyvízelvezetési projekt, amely nagyon sok háztartást kapcsol be a szennyvízhálózatba. Ezzel Csillaghegy és a hegyvidéki terület számos itt élő családja végre úgy érezhette, hogy megoldódik a szennyvízelvezetési problémája, hiszen ők is becsatlakozhatnak ebbe a rendszerbe.
A munkálatok jelentős részét a Strabag-MML Kft. végezte, végzi. A beruházással kapcsolatban természetesen jelentős mennyiségű útburkolatot kellett felbontani. Az útburkolat felbontásával és visszaállításával kapcsolatban azonban rendkívül sok probléma merült fel, a lakossági észrevételek folyamatosan jelezték ezeket a hibákat, ám azok elhárítása nem vagy csak késedelmesen történt meg.
A panaszok közül, engedjék meg, hogy néhányat ismertessek. A Ringató utcának a Rozália és a Gladiátor utca közötti szakaszán a csatorna építését július 22-én befejezték, azonban azt követően az utca ezen szakaszában más építési munkálatokat nem folytattak egészen novemberig. A csatorna árkát földdel fedték be, azonban az úttest aszfaltozott részéről az építkezés alatt rákerült földet nem takarították el, a Ringató utca 21., 25. és 27. számok előtti, építkezés előtt fűvel borított részt nem gyepesítették vissza, azt továbbra is föld és homok takarja.
Az érintett útszakasz helyreállítását 2014. november 11-ei hatállyal vállalta az előzetes tervben a Strabag, amely elég nehezen képzelhető el, hacsak novemberben egy hideg- és fagytűrő gyep kifejlesztését a Strabag nem végezte el. Könnyű elképzelni, hogy ahogyan ilyen gyep nem létezik, a Strabag sem tudta novemberben újragyepesíteni azt a területet, amelynek a felújítását és helyreállítását egyébként ő maga november 11-ei hatállyal vállalta.
Lakossági jelzések szerint az érintett szakaszon november 10-én a betemetett csatorna árkából a föld egy részét kiásták, helyére zúzott követ tettek, majd betonnal borították az árok felületét.
(21.30)
Az aszfaltozás csak ezt követően történik meg, november 11-én befejezendő munkáról beszélünk, tehát jól látszik, hogy itt mindenképpen a határidő csúszását is lehet érzékelni. A lakók folyamatosan kérték az építkezések során a megfelelő por- és sármentesítést azokon a helyeken, ahol már nem folyik csatornázási munka, de az aszfaltozás még nem történt meg. Tehát nem arról van szó, hogy a lakók azt kérték, hogy ne legyen ilyen felújítás, hanem azt kérték, hogy ahol egyébként már befejezték a munkálatokat, de még a végleges útburkolat helyreállítása nem történt meg, ott a por- és sármentesítés megtörténjen.
Annak ellenére, hogy a lakossági panaszok folyamatosak voltak a Ringató utcának a Rozália és a Gladiátor utcai szakaszán, intézkedés nem történt. Hasonlóan nem történt meg a dolgozó, illetve az ott álló gépek takarítása sem, ezeken is állt a por, ahogy egyébként a környező terület mindegyik részén. El lehet képzelni, hogy az esős augusztusban az ott lakók a töméntelen sártól, a meleg szeptemberben pedig a portól szenvedtek. Hogy mennyire abszurd a szituáció, a lakók lefényképezték ezt az esetet, lefényképezték, hogy hogy áll a sár, majd azt követően a por ezen a területen, és elküldték a Strabagnak; erre sem történt sem semmilyen intézkedés, sem pedig érdemi válasz.
Amikor engem kértek meg, aki egyébként nem vagyok a körzet országgyűlési képviselője, de III. kerületi korábbi önkormányzati képviselőként és III. kerületi lakosként természetesen szívemen viselem az ott élők sorsát, akkor én magam is írtam a Strabagnak. Kértem azt, hogy avatkozzanak be, és csinálják meg, ami a dolguk, a sár-, illetve pormentesítést azokon a területeken, ahol egyébként ők nem végeznek munkát. Erre az e-mailemre egy válasz érkezett arról, hogy regisztrálták a problémát, de miközben 60 napnál több telt el az e-mailem elküldése óta, semmilyen érdemi választ nem kaptam.
A nagyobb baj nem ez, hogy én nem kapok választ, hanem az, hogy az ott lakók sem kaptak választ, és annak ellenére az ott lakók egyébként a munkát magát támogatják, csak azt szeretnék, hogy az elviselhető mederbe kerüljön. Ebben sem történt intézkedés. Ezért kell ezen az úton, a tisztelt Házban arról beszélnem, hogy milyen tapasztalatai vannak a kerületi felújításoknak, mert fontos tapasztalat az, hogy egy olyan beruházást is el lehet rontani egy hibás, rossz megvalósítással, amit egyébként az ott élő közösség támogat.
Szeretném kérni a tisztelt Házat arra, hogy hasson a saját környezetében is arra, hogy minden szükséges és jó beruházás olyan módon valósuljon meg, ami nem zavarja az embereket feleslegesen, mint ahogyan egyébként a Strabag nem így csinálta otthon, a III. kerületben. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir