Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Több olyan állítás elhangzott a vita során - és végre valami vitafajta kialakult, ez most már ritkaság az új típusú parlamentarizmusban -, amelyek azért nem biztos, hogy megállják a helyüket.
Példának okáért az egyik az, hogy ha egy ilyen üzemegység veszteséges, az úgyis bezár. Ez valóban így lenne egy normálisan működő piacgazdaságban, csak pontosan a korábban elhangzott és általunk nagyon sokszor felvetett indokokból, igen, mesterségesen manipulálják ezek a cégek, hálózatok, láncolatok nemcsak a bevételi oldalaik és nyereségük alakulását, hanem bizony az ebből következő közteherviselési kötelezettségüket is. Két tipikus forma: informatikai rendszert bérelnek az anyacégtől, vagy mondjuk, gyártási technológiát, know how-t, egyebeket vásárolnak, egyiknél sincs felső kalap, tehát ily módon akár több száz milliárdot is haza lehet utalni az anyacéghez.
A probléma az, hogy látszólag a kormányzat tisztában van ezzel a problémával, most több képviselője is felvezette, a kérdéses az, hogy amit leraktak elénk az asztalra, ez képes lesz-e érdemben változtatni ezen. Tehát képes lesz-e egy tiltó jellegű intézkedéssel elérni azt, hogy ezek a cégek becsületesen befizessék az adót az után, ami után eddig nem fizették be?
Vannak nagyon erős kétségeim ezt illetően. Lennének itt egyébként más közgazdaságtani eszközök és módszerek arra, hogy megállapítsuk, hogy mi az az összeg, ami után nem fizetnek egyébként adót, azt kivetni, annak az áthárítását megakadályozni. Ez ugye nem az, ami előttünk le van rakva, de nyilvánvaló módon, ha a Jobbikot kérdezik, hogy mondjuk, a Tescókat Magyarországon mennyire tartaná meg és mennyire simogatná őket, hát nem mi leszünk az elsők a sorban, ezt le kell hogy szögezzem. (Gőgös Zoltán: Én se járok oda!)
De azt el kell hogy mondjam, hogy lennének eszközök arra, hogy valóban ezt a hiányzó adótömeget Magyarország megszerezze a maga számára, behajtsa, megakadályozza, hogy ez beépüljön az árakba, tehát továbbhárításra kerüljön; nem feltétlenül az üzemegységek bezárásával, lenne itt számos egyéb módszer.
De azt is látni kell, hogy vélhetően itt nem fognak bezárni áruházak. Tehát nem akarom riogatásnak nevezni, mert ez általában egy ilyen balliberális jelző és szlogen, a Fidesz-KDNP szokta még használni egyes jobbikos felvetésekre, de azok a félelmek, amely szerint itt, mondjuk, 50-60 ezer ember munkahelye kerülhet veszélybe vagy sorra zárnak be ezek az üzemegységek, állításom szerint annyiból alaptalanok, mert a Fidesz-KDNP rendre azt szokta csinálni, hogy valami nagyon keményet letesz az asztalra, egy irgalmatlanul fenyegetőnek tűnő lépést foganatosít, aztán kiegyezik a háttérben a piaci szereplőkkel, majd pedig visszalép ebből, hogyha a számára szükséges előnyöket ebből meg tudta szerezni.
Ez tipikusan, nagyon sokszor előfordult a bankrendszer kapcsán, tehát amikor nagyon kemény bejelentéseket követően mégiscsak a bankrendszer, a Bankszövetség tagjaival állapodtak meg, aztán visszatáncoltak ebből. Az úgynevezett internetadó kapcsán is ez fordult elő; tehát rendszerszinten fellelhető, hogy most is egy nagyon kemény bejelentés van előttünk, egy nagyon keménynek tűnő csomag, aztán nyilvánvalóan most majd azért csak leülnek a piaci szereplőkkel, miután a Ház vagy megszavazza ezt, vagy pedig keresztülvitték, és aztán visszakozni fognak ebből, mondjuk, módosítják azt a 4 évet 6-ra vagy 8-ra. Tehát én ezt bőven benne érzem a pakliban, de nyilvánvaló, hogy nekünk most arról kell majd dönteni, ami előttünk fekszik az asztalon, tehát nem a saját feltevéseinkről kell szavazni, hanem arról, ami itt a papíron szerepel.
Azt viszont látni kell, hogy ha valóban eltökélt a kormányzat - és én nagyon remélem, hogy az - a tekintetben, hogy ez a több ezer, Magyarországról kicsalt milliárd valóban a közteherviselés alá bevonásra kerüljön, akkor ugyan már, kezdje el az áfacsalásokat érdemben kivizsgáltatni. Tegyen meg minden lépést annak érdekében, hogy az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot érintő elképesztő csalássorozatnak elejét vegye, a fordított áfa rendszerének és bevezetésének kiterjesztésével igenis lehetne további eredményeket elérni. És azt is látni kell - és ezt talán zárásként mondhatom -, hogy amikor itt sokan, főleg balliberális oldalról a versenyre hivatkoznak, miszerint itt feltétlenül versenyt kell teremteni, az majd úgyis eléri a legalacsonyabb árakat, és úgyis elér egy olyan ideális piaci helyzetet, ahol mindenki a lehető legjobban jár, ez talán 2008 előtt még igaz lehetett volna. De nem tudok hinni az ilyen kiszólásokban azok után, hogy az adófizetők pénzéből százmilliárdokkal kellett az úgynevezett kereskedelmi bankokat kisegíteni a válsághónapokban, a válságévekben. Ott és azon a ponton a közgazdaságtan bizonyos dogmái, tankönyvszagú állításai végleg és végérvényesen megdőltek, a feltétlen verseny Magyarországon e tekintetben nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az a saját állításom, hogy létre sem jött, tehát olyan akadályozó és torzító tényezők jelentek meg rendre a piacon, amelyek a módszerváltás elmaradása mellett nem is idézhették elő a tökéletes verseny megvalósulását.
Nem mondom azt, hogy a versenyt el kell nyomni, egyáltalán nem, a lehető legszélesebb körben elő kellene segíteni a kialakulását, de nagyon messze vagyunk ettől Magyarországon, hiszen olyan nemzetközi torzító tényezők gyűrűznek be, és még egyszer mondom: ezermilliárdos nagyságrendben kerülik el a közteherviselést Magyarországon külföldi hálózatok, olyanok, akiknek igenis részt kellene venni a közös terhek vállalásában, hogy az egész egyszerűen tarthatatlan, be kell avatkozni.
Még egyszer mondom: meglennének az eszközök arra, hogy felmérjük a közteherviselés alól kivont és adózandó jövedelem nagyságát, be is hajtsuk ezeket az adótömegeket, és aztán megakadályozzuk az áthárítást a fogyasztókra. Nem biztos, hogy az üzemegységek bezárása egyébként ide fog vezetni, hiszen ez még nem garantálja a hiányzó adótömegnek a bevonását.
Tehát igen, előidézhet a kormányzat most egy olyan helyzetet, amelynek a végén a tiltásokat foganatosítja, de bevételi oldalon nem tud felmutatni semmit, esetleg magasabb árakat és még pár munkanélkülit; egyikre sincs szüksége Magyarországnak.
Tehát arra kérjük és kérem a kormányzatot, hogy gondolja át az említett felvetéseket, a felvetett kérdésekre pedig adjon érdemi válaszokat, érdemi magyarázatokat, valamint arra is, hogy rendszerszinten hogyan képzeli el ezt az egészet. Hiszen való igaz, hogy jóérzésű ember, aki azért felkészül egy ilyen vitára, beszél piaci szereplőkkel, beszél kereskedőkkel, beszél termelőkkel, az bizony rájön arra, hogy ezen termelői körökben, és ez nem a saját véleményem, de valóban nem egy népszerű brandnév manapság a CBA, és valóban olyan fogyasztóvédelmi visszásságok kerülnek előtérbe, és valóban olyan panaszáradat ér bennünket, ami egész egyszerűen már-már a multik mennyiségére és minőségére hajaz panasz tekintetében.
Azt is el kell hogy mondjuk, hogy a Coop viszonylatában is a postafiókjainkat azért betöltik azok az áruk minőségére vonatkozó panaszok, ahol értem én, hogy egyéni beszerzési csatornák nyílhatnak, de azért mégiscsak látható az, hogy fogyasztóvédelmi szempontból komoly aggályok merülnek fel. Amikor nagyon csúnyán és magyartalanul azt mondjuk, hogy nem jó brandnév a CBA ezen körökben, akkor valóban arra szeretnénk kilyukadni, hogy nagyon erősen szeretnénk elérni azt, hogy a magyar vásárló magyar tulajdonú, magyar hátterű üzemegységekben, tisztességes, bizonyított minőségű termékeket szerezhessen be, valóban ne csak fogyasztó, hanem valódi polgár lehessen a hazájában, aki nincs kiszolgáltatva ezeknek a nemzetközi hálózatoknak.
Nagyon remélem, hogy közelebb tudunk a következő időszakban lépni ehhez, de nem biztos, hogy az előttünk fekvő tiltó határozatok sorozata vezet el hozzá. Én magam számos fogyasztóvédelmi visszaélési formát kívántam itt felemlegetni és ezek feltárását elősegíteni. Csak akkor van értelme bármilyen rendezésnek, hogyha válaszokat találunk arra, hogy hogyan lehet elejét venni az erőfölénnyel való visszaélésnek. Ez nem feltétlenül csak a kitiltáson keresztül valósulhat meg, számtalan egyéb eszköz elérhető. Ugyanakkor azt is le kell szögeznem, hogy az eddigi állapot a Jobbik álláspontja szerint fenntarthatatlan.
(17.10)
Tökéletesen fenntarthatatlan az, hogy méretgazdaságossági és egyéb szempontokból bárki a magyar piacon magyar polgárok kárára visszaéléseket foganatosítson. Ennek tehát elejét kell venni. Az eszközrendszer tekintetében pedig bizonyára még nagyon sokáig vitatkozni fogunk. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir