DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Záróvitán érdemes valóban végigtekinteni egy módosító javaslatnak, egy törvényjavaslatnak a hátterét, és történeti áttekintést is adni, hiszen maga ez a javaslat egy önálló képviselői indítványként jelenik meg az Országgyűlésben, és ehhez a Gazdasági bizottság tesz egy olyan módosító javaslatot, ami igen nagy volumenben és részletekben írja át a magyar vezetékfektetési szabályokat, illetve maga a törvény is egy teljesen új intézményt hoz a gáztározás rendszerébe Magyarországon. Nagyon érdekes, hogy a kormány hogyan tartja távol magát ettől a történettől, hiszen nem kormányjavaslatként érkezik ide az Országgyűlés elé, hanem egy egyéni képviselői indítvány során.
A történeti áttekintés másik része, hogy - és itt utalnék Turi-Kovács Béla képviselőtársam szavaira is - némileg azért árnyalja a képet az, hogy ellátásbiztonságról beszélnek, és az ellátásbiztonság fogalma mögé rejtik ezt az egész módosítást. Csak kérdezem, hogy akkor miért nem érdekelte önöket az ellátásbiztonság, amikor 2011-ben 1,2 milliárd köbméterről 615 millió köbméterre csökkentették az úgynevezett stratégiai tározó telítettségi szintjét, és utána éveken keresztül az önök minisztere, Németh Lászlóné meghosszabbította ennek a visszatöltési határidejét, és ezzel sikerült azt elérniük, hogy az osztrák bekötésen keresztül behozott olcsó gázt offshore cégek tudták továbbértékesíteni. Ez a gáz nem érkezett be a magyarországi tározókba, hanem ez az offshore birodalom, Garancsi István, ahogy már kiderült, Orbán Viktor pénztárnoka igen jól keresett ebben a három évben a visszatöltés kitolása miatt, közel 100 milliárd forintot. És ugye akkor már észbe kaptak, hogy probléma van az ellátásbiztonság tekintetében, ahogy önök fogalmaznak, mert 100 milliárdos adófizetői tőkeemelést kellett végrehajtani a Magyar Villamos Műveknél, hogy gázt tudjon vásárolni, és legalább valamilyen szinten elkezdje a gáztározók feltöltését.
Nyilván akkor sem érdekelte önöket, amikor megvásárolták dupla vagy tripla áron az E.ON-gáztározókat. Ugye ismerjük a szakértői véleményeket ennek a vásárlásnak a kockázata tekintetében, ismerünk egy 600 milliárdos számot, amit itt a sajtó is megszellőztetett. És akkor önöket nem érdekelte az ellátásbiztonság, hogy ezek a tározók igen kevés gázt tartalmaztak, tehát amikor tárgyaltak, és amikor nyélbe ütötték ezt a remek üzletet, akkor nem foglalkoztak az ellátásbiztonsággal.
Így következhetett be, hogy idén október 1-jére alig haladta meg az 50 százalékot a gáztározók töltöttségi szintje, míg más európai uniós ország vagy akár csak a közvetlen környezetünkben, ha megnézzük, akkor meghaladta a 70-80 vagy akár 90 százalékos töltöttségi szintet. Igen, tudom, ismerem a példát, hogy ezt hogy kell elképzelni, hogy nagyobb tározókba érkezik több gáz Magyarországra, de mindig ugye a napi kitermelés, ami ilyenkor szóba jöhet, tehát ezek a gáztározók ezen a szinten, az 50 százalékos szinten abszolút nem tudták volna az ellátásbiztonságot biztosítani.
Majd ugye szeptember 22-én megtörténik Orbán Viktor és a Gazprom vezérigazgatójának a találkozója, és hirtelen elzárjuk a gázt Ukrajna felé, arra hivatkozva, hogy ellátásbiztonság, behozzuk ezt a gáztörvényt, amiről még most sem tudjuk, hogy pontosan hogy fog közvámraktárként működni, hogy a Gazprom itt tárolhassa a 700 millió köbméteres gázmennyiséget; jelzem, adómentesen, tehát mivel nem szorul rá azokra az engedélyekre, ezért itt nem is kell adózni, az ő tulajdonában marad ez a gázmennyiség, és itt azt tesz vele igazából, amit akar. Majd a Gazdasági bizottságnak bejön egy módosító javaslata, ami pedig azt teszi lehetővé, hogy az európai uniós szabályrendszert megkerülve itt a Déli Áramlat vezeték megkezdhesse működését, illetve ennek a vezetéknek az előkészítése és építése megkezdődhessen. És pár nap múlva, akármennyire is tagadják, maga a Magyar Villamos Művek vezetése jelentette be, hogy ez meg fog kezdődni. Lehet itt hivatkozni más országokra, de a Villamos Művek vezetője azt nyilatkozta, hogy ez a beruházás megkezdődik.
Az MSZP-nek, ahogy említettem, nem azzal van a baja, hogy nő a hazai tározók kihasználtsága, hiszen ez fontos, hanem azzal, hogy a kormány dilettáns, átláthatatlan, kapkodó és hátrányos különalkuk, háttéralkuk alapján és mentén próbálja ellensúlyozni azt, hogy felesleges kockázatot vállalt azzal, hogy offshore cégeknek játszotta át a Magyarországra érkező olcsó gáz hasznát, és ez a gázmennyiség nem érkezett be a tározókba.
Nem szeptemberben kellett volna a Gazprommal különalkut kötni, és nem a Gazpromot olyan helyzetbe hozni, ugye kiszolgáltatva, hogy itt adómentesen közvámraktárként tudja használni a magyarországi tározókat. És Magyarországnak az EU tagállamaként nem arra kellene törekednie, hogy ilyen különalkuk keretében kijátssza az EU egységes energiapiacán érvényes közös szabályokat, a Déli Áramlat építésére irányuló módosítás viszont pont ezt célozza.
Azt szeretném megkérdezni, hátha kapok erre választ még a záró mondatokban, hogy ki fogja üzemeltetni a Gazprom által megépített vezetéket. Miért nem rendezi a kormány ezt a kérdést az EU-val, mielőtt bármit odaígér a Gazpromnak?
Továbbra sem tudjuk, hogyan lesz közvámraktár valamelyik földgáztároló, ki jelöli ki, mi az engedélyes feladata, mennyi ideje van megszerezni az engedélyt. Nem tudjuk, a betárolt gáz kinek a tulajdonában van, a Gazproméban vagy a Magyar Villamos Művekében. És azt sem tudjuk, hogy mennyi adóbevételtől esik el az állam a kedvezmény biztosításával. Én remélem, a záróvita keretében erre fogunk majd választ kapni.
Nem fogjuk támogatni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir