NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Már az Országgyűlés alakuló ülésének napján benyújtott a Jobbik egy politikusbűnözés elleni törvényjavaslatcsomagot, amelynek utolsó javaslata fekszik itt most önök előtt, amiről döntést hozhatnak, azok után, hogy eddig az összeset lesöpörték.
Ennek az utolsó javaslatunknak is az utolsó fázisában dönthetnek most, hiszen valóban az Igazságügyi bizottság fideszes többsége, sőt ellenzéki képviselőkkel együtt lesöpörték a képviselők kettős állampolgárságának tisztába tételét célzó javaslatot. Annak ellenére szavaztak ellene például MSZP-s képviselők is, hogy korábban a Simon Gábor-ügy kapcsán, az ő elhíresült banánköztársaság-beli útlevele kapcsán maga Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke is indítványozta, kissé pikáns módon, hogy bizony tisztába kell tenni ezt a kérdést. Úgy fogalmazott, hogy minden országgyűlési képviselőnek nyilvánossá kellene tenni, rendelkezik-e a magyaron kívül más állampolgársággal.
Nos, itt van ez a javaslat, amit az ő nyilatkozata, kezdeményezése, médiában való megfürdése után mégis leszavaztak az MSZP képviselői is, sajnos. És itt van előttünk ez a javaslat, kissé házszabálysértő módon, megkésve, hiszen hiába nyújtottuk ezt be az alakuló ülés napján, és hiába kellett volna az Igazságügyi bizottságnak ezt 30 napon belül elbírálnia, nemhogy 30 napon belül nem bírálta el, negyedév alatt sem bírálta el. Több mint négy hónap után történt ez csak meg, úgyhogy kénytelen volt ezért javaslatunkra, panaszunkra - kissé parlamenti sajtótörténelmet írva - az Igazságügyi bizottság önmagát elmarasztalni. Ilyen a Képviselői Tájékoztató Központ szerint még nem volt az Országgyűlés történetében, hogy egy bizottság önmagát marasztalja el. Az Igazságügyi bizottság képes volt erre, ugyanis mulasztással élt.
(17.40)
Sajnos, ezt következmények nélkül tehette meg, ugyanúgy, mint ahogy sajnos megtehették a képviselők is azt a mulasztásos törvénysértést, amely sajnos szintén következmények nélkül marad. Ez pedig nem más, mint a nyilatkozattétel az esetleges kettős állampolgárságról. Hiszen lassan két éve már, hogy levelet írtam minden országgyűlési képviselőnek az előző ciklusban, amelyben azzal kapcsolatban kértem tájékoztatásukat, hogy a magyaron kívül rendelkeznek-e más állampolgársággal, és ha igen, akkor milyennel. Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az általam az akkori képviselőknek csatolt levélben megerősítette dr. Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalását, miszerint - és most figyeljenek, mert rövid a lényeg - az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános személyes adat. Ez azt jelenti, hogy „a képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó tájékoztatást maguk a képviselők mint közfeladatot ellátó személyek is kötelesek bárki számára megadni”.
Tehát az adatvédelmi biztos állásfoglalását is frissen megerősítve kiküldtem ezt a hivatalos állásfoglalást, és mégis az országgyűlési képviselők döntő többsége fittyet hány törvényi kötelezettségére, maga Orbán Viktor, maga Kövér László is élen járva a törvénysértésben, a következmények nélküli törvénysértésben, hiszen szankció sajnos nem volt e mellé a törvényi kötelezettség mellé rendelve annak elmulasztása esetére, ezért kellene most, mivel sajnos úgy tűnik, hogy az országgyűlési képviselők, akiknek élen kellene járniuk a törvények betartásában, ők maguk is sárba tiporják az önmaguk által hozott törvényt.
Ezért kénytelenek vagyunk, mivel sajnos csak a Jobbik képviselői válaszoltak erre a közérdekű adatigénylésemre tulajdonképpen, ezért kénytelenek vagyunk most törvényi szankciót javasolni. Nem túl komolyat, ne ijedjenek meg, csupán azt javasoljuk, ahogy a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségnél is, hogy ha ezt elmulasztják, akkor bizony a képviselő jogait ne gyakorolhassa, javadalmazásban se részesülhessen. Tehát a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget egészítsük ki egy olyan kérdéssel, amire egyébként számos nemzetközi példa van, ennél egyébként akár sokkal súlyosabb szankciókkal is, hogy nyilatkozniuk kelljen, ne csak mondjuk, iskolai végzettségről vagy nyelvismeretről, mint azt jelenleg tudjuk, hogy az Országgyűlés honlapján is megtalálható, hanem kelljen nyilatkozni esetleges egyéb más állampolgárságról. Bizony, amikor itt a Jobbik megjelent az Országgyűlésben, és már az előző ciklus alakuló ülésének napján egyesek ezen az ünnepi ülésen az izraeli kitűzőt tűzték ki, vagy amikor megszavazták akár az izraeli társulási szerződést… - de mondhatnánk számos más nemzetközi példát, a magyar föld eladhatóságát mint egy olyan, számunkra megmagyarázhatatlan döntést, amit önök sajnos megszavaztak, tisztelt kormánypárti képviselők, hazaárulással is felérő módon bizony, nem találunk rá más magyarázatot, csak azt, hogy valamilyen egyéb ok miatt idegen érdekeket is ki kell hogy szolgáljanak.
Ezért szeretnénk, ha végre tisztán láthatnának a magyar emberek, ezért javasoljuk azt, hogy legyen kötelező és szankcionálható is, ha egy képviselő nem nyilatkozik az esetleges egyéb más állampolgárságáról is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir