DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen, szeretnék felszólalni. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Kérem, engedjék meg, hogy a törvényjavaslat kapcsán szóljak néhány szót magáról a bűncselekménytípusról és az elmúlt időszakban ehhez kapcsolódóan már lezajlott törekvésekről, törvénymódosításokról.
A gyermekek szexuális bántalmazásához kapcsolódó bűncselekmények a legelítélendőbb bűncselekménytípusokhoz sorolódnak. Meggyőződésem szerint az államnak komoly felelőssége van abban, hogy nagyon hatékonyan, szigorúan, ellentmondást nem tűrően lépjen fel a legvédtelenebb, leginkább kiszolgáltatott csoportnak, a gyermekeknek a védelmében. A kormány már az előző négyéves ciklusban is több ízben terjesztett be törvényjavaslatot a prevenciót elősegítendő, illetve a büntetést szigorítandó céllal. Röviden áttekintve ezen intézkedések sorát számba vehetjük, hogy először a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósulásához kapcsolódó törvények módosítása révén terjesztette ki a jogalkotó 2012. júliusi hatállyal az elévülési időt, többek között a személyi szabadság megsértése, a nemi erkölcs elleni bűncselekmények, valamint a három évnél súlyosabban büntetendő szándékos súlyos testi sértés esetében a sértett 23. életévének betöltéséig. Ezt egy újabb törvénymódosítás 2014. július 1-jei hatállyal tovább szigorította, aminek köszönhetően a háromévi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendő szándékos súlyos testi sértés, emberrablás, emberkereskedelem, személyi szabadság megsértése, illetve a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények elévülési idejét a sértett 18. életéve betöltéséig nyugvónak tekinti a törvény, ezt követően kezdődik meg az elévülési idő. Ezzel a sértettnek felnőtté válását követően is hosszú évekig lehetősége van még arra, hogy megindítsa az eljárást.
Ahogyan a képviselő asszony arra már korábban, néhány héttel ezelőtt egy napirend előtti felszólalásában is utalt, a közelmúlt sajnálatos eseményei azt jelzik számunkra, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni legvisszataszítóbb, gyermekek vagy más kiszolgáltatott személyek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében az elkövetést követően több évtizeddel is felszínre kerülhetnek olyan információk, amelyek a tettesek felelősségre vonását lehetővé tennék. Annak érdekében, hogy a jövőben az elévülés e bűncselekmények elkövetőinek a felelősségre vonását ne akadályozza, az elévülési szabályok újragondolására van szükség, immár kifejezetten a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetében.
A hasonló jellegű szigorítás nem példa nélküli az Európai Unióban. Jelenleg a német büntetőtörvény is módosítás alatt áll, amely módosítás egyrészt a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények és a gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmények tényállásait terjeszti ki újabb magatartásokkal, másrészt az elévülési időt meghosszabbítja. Eszerint a gyermekkel szembeni szexuális bűncselekmények elévülési ideje nyugszik az áldozat 30. életévéig, valamint egyéb bűncselekményekre is kiterjeszti az elévülési időt. Ezzel a módosítással nagyobb hangsúly kerül az áldozat érdekeinek védelmére, ráadásul azok a súlyos szexuális bűncselekmények, amelyeknek az elévülési ideje 20 év alatti, a módosítás értelmében nem évülhetnek el az áldozat 50. életévének betöltése előtt a Német Szövetségi Köztársaságban akkor sem, ha az áldozat kiskorú volt.
A most a képviselő asszony által előterjesztett magyar modell a büntető törvénykönyvnek a gyermekek és kiszolgáltatottak fokozottabb védelme érdekében szükséges módosításáról szóló T/1328. számú törvényjavaslattal kizárja a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények fejezetben szereplő bűncselekmények körében az elévülést. A szigorítás tehát kizárólag a szexuális jellegű bűncselekményekre vonatkozik, a többi, gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény elévülési ideje változatlan, és az elévülés továbbra is nyugszik a sértett 18 éves koráig.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében megállapítható, hogy a most beterjesztett büntető törvénykönyvi módosító javaslat nemcsak a gyermekeket védi, hanem azokat a nagykorú személyeket is, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak például beosztottként, eltartottként, diákként, hallgatóként, tanuló sportolóként, betegként, ápoltként, gondozottként. A kormány támogatja a képviselői indítványt, és ennek megfelelően kérem önöket is, hogy a törvényjavaslatot támogassák.
Hiszem, hogy komoly felelősségünk van abban, hogy ezzel a legalávalóbb bűnözői csoporttal szemben megtegyünk minden olyan intézkedést, amely demonstrálja a már elkövetett cselekményekkel szembeni szigorúbb fellépést, és ennek révén eredményesen lép fel ezen bűncselekménytípusok prevenciója terén is. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir