LUKÁCS ZOLTÁN,

Full text search

LUKÁCS ZOLTÁN,
LUKÁCS ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság beszámolója természetesen nem értelmezhető önállóan, hiszen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyakorol felügyeletet, befolyást az MTVA, az MTV, a közrádió, a köztelevízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió fölött is. Ezért ennek a médiahatóságnak a működése és költségvetésének teljesítése csak ezekkel az intézményekkel együtt értékelhető.
A mi véleményünk az, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra nem 35 milliárd forintot, hanem egy forintot nem kellene költeni Magyarországon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot úgy kéne elfelejteni, ahogy van. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot ugyanis a mi nézeteink szerint egyébként törvénytelenül egy szuperhatóság helyzetébe hozták, sem a parlament, sem a kormány, sem a felelős minisztérium nem tud fölötte befolyást gyakorolni, és akkor a társadalomról már nem is beszélünk.
Tulajdonképpen az egész hírközlési hatóságnak az a feladata, hogy a kormányt kiszolgáló, kormányzati propagandát folytató közmédiumokat olyan helyzetbe hozza, hogy ezt mindenképp megtehessék, a másik feladata pedig az, hogy azokat a médiumokat pedig, amik ezt nem teszik, a lehető leginkább kiszolgáltatott és hátrányos helyzetbe hozza. Ezt a munkáját egyébként végzi is nagyon szorgalmasan.
Ennek a hatóságnak a működése nemhogy hatékony, hanem felesleges és pazarló. Túl van méretezve, semmi nem indokolja, hogy 650 embert foglalkoztasson. Ennek a 650 embernek csak a személyi kiadása egy évben 8,3 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál átlagosan 800 ezer forintos fizetések vannak. Nyilván vannak kisebbek meg nagyobbak, de ha a két számot megnézzük, akkor átlagosan 800 ezer forintos fizetéseket látunk. Ennyivel fizetik meg azokat, akik Orbán Viktor utasítására gyakorlatilag fenntartják a médiaszabadság elnyomását Magyarországon.
Nincsen személyi függetlenség a hatóság által felügyelt szerveknél, és nincsen gazdasági függetlenség ezeknél a szerveknél. Az MTI gyakorlatilag megszűnt hírügynökség lenni, és egy kormányzati szócső lett. De ebből az MTI-ből szerkesztik a közmédia műsorait, és az MTVA társadalmi kontroll nélkül gyakorol felügyeletet, és ő az, aki a vagyonnal is teljes mértékben rendelkezik. Ezért aztán a közmédiumoknál nincsen gazdasági szabadság vagy gazdálkodási szabadság sem.
(0.30)
Érdemes szót ejteni az EGSM-árverésekről és erről a problematikáról, ami annyira rosszul sikerült, hogy bizonyos részletszabályokat kénytelenek voltak törvényi szintre emelni azért, hogy a Kúria ítéletét és az abból adódó kormányzati hatósági követelményrendszereket, mivel nem tudták betartani, ezért tettek kísérletet arra, hogy így a Kúria elmarasztaló ítéletét fölülírják. Fölül is írták törvényekkel, de így sem tudták leplezni azt, hogy a sikertelen frekvenciaárverés 12 milliárdos kárt okozott a negyedik mobil tekintetében, és összességében, költségvetési szinten 41 milliárd forintos kárt okozott. Erről itt most nem esett szó, de azért nem árt, hogyha erről is beszélünk.
Aztán nem ártana beszélni a szélessávú gazdasági operatív programban kiírt pályázatról, amire 20 milliárdot írt ki ez a hatóság a gazdasági operatív program keretében. 12 cég nyert 33 kistérség szélessávú fejlesztésére, ebből a 12 cégből 5 teljesen újonnan alakult, és ezek kapták a pályázatok kétharmadát, és azt is tudni kell róluk, hogy ez több mint 12 milliárd forint. Ez az 5 cég azonos cégalapítási dátumokkal, azonos tulajdonosi körrel rendelkezik, azonos cégbejegyzési adatokkal és azonos ügyvezetőkkel is jött létre, és egyébként az 5 cég az adott kistérségnek egyáltalán nincs még a közvetlen közelében sem, ezért aztán nem voltak kevesen azok, akikben felmerült a gyanú, hogy ez a pályázat sem tudott tisztességesen folyni az Orbán-kormány alatt, mint ahogy általában a pályázatok már gyakorlatilag semmilyen szinten nem tudnak tisztességesen folyni.
Aztán megszűnt az állami mobilcég, amit önök hoztak létre szintén, azzal a céllal, hogy egy közvetett állami tulajdonban lévő mobilszolgáltató, állami mobilszolgáltató jöjjön létre. Aztán megszűnt ez a cég, és a kimutatás szerint a 2013-as évet egymilliárd forint mérlegveszteséggel zárta; erről sem esik nagyon szó.
Hölgyeim és Uraim! A médiahatóság ahelyett, hogy őrködne a pártatlan tájékoztatás felett, pontosan az ellenkezőjét teszi, biztosítja azt, hogy a közmédiában gyakorlatilag csak a kormánypárt szerepel. Attól sem riad vissza, hogy híreket hamisítson, attól sem riad vissza, hogy különböző hírműsorokban meghamisítson tudósításokat, közszereplőket takarjon ki a tudósításból, és természetesen az sem baj, hogyha egy bizonyítottan tudósítást meghamisító munkatársat képes kinevezni a teljes hírszolgálat élére. Tulajdonképpen a Magyar Távirati Iroda is a Fidesz sajtóosztályának a meghosszabbított kezévé vált, az MTVA pedig társadalmi kontroll nélküli felügyeletet gyakorol és rendelkezik mindezek fölött, és efölött áll az a hírközlési hatóság, amelyről most beszélünk, amire elköltünk 35 milliárdnyi adóforintot.
Természetesen az már csak hab a tortán, hogy a médiahatóságnak ahhoz sincsen különösebben szava, hogy az MTV-t, az MTVA-t és a különböző közmédiumokat kifizetőhelynek is használja a Fidesz. Megbukott produkciók, sok százmillió kidobása az ablakon, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egy szót nem szól ebben az ügyben, nem indulnak vizsgálatok ezekben az ügyekben, gyakorlatilag szemet hunynak mindezek fölött. A Fábry-show, ami jövőre újabb 440 millió forintért fog a Magyar Televízióban menni, most már a négy évben összesen 1,7 milliárd forintot költenek erre, miközben rohamosan csökken a nézettsége. Mondhatjuk az udvari énekes, Ákos esetét, aki a Magyar Televízió szignáljait 26 millió forint plusz áfáért írta meg. A művészeti értékét én itt most nem elemezném, az én kislányom ilyeneket tud csinálni xilofonon, hogyha a kezébe adom, és ennél jóval olcsóbban is megszámítaná szerintem. És a Marslakók című csodálatos sorozat, amiért a Magyar Televízió és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jóváhagyásával kifizetett mintegy 841 millió forintot. Gyakorlatilag a kezdettől fogva a kutya nem nézte ezt a sorozatot, akkorát bukott, hogy elhallatszott egészen messzi, de azért 800 milliót kidobtunk az ablakon érte, illetve közel 850 milliót.
Szóval, ez a közmédiának csúfolt hazugsággyár így működik, ahol a Legfelsőbb Bíróság elnökét egyszerűen kiretusálják a hírműsorokból, ahol a hírhamisítók hírosztály-igazgatók lehetnek, ahol Rákay Philip vezető lehet, az a Rákay Philip, aki az „Itthon vagy - Magyarország, szeretlek!” című csodálatos műsorfolyamot kitalálta, amire 992 millió forintot költött a Magyar Televízió és az MTVA, majdnem egymilliárd forintot, és azon a héten a húsz legnézettebb műsorba nem tudott bekerülni egymilliárd forintért, és most azt hallani, hogy mivel ilyen jól sikerült, most még nagyobb költségvetéssel jövőre újra meg akarják ezt ismételni; akkor valószínűleg már az első harmincba se fog tudni bekerülni.
Szóval, ebbe az intézménybe, tisztelt hölgyeim és uraim, egyetlen forintot se kéne beletenni, inkább azoknak kellene fizetni, akik ezt a velejéig romlott rendszert fenntartják. Természetesen nem adjuk meg a felmentést a 2013-as gazdálkodás visszásságai miatt, természetesen nem fogjuk megszavazni ezt a törvényjavaslatot, mert az az érzésünk, hogy amikor az MTVA-nak, az NMHH-nak és ennek az egész - visszafogottan fogalmazva - elnyomó rendszert kiszolgáló médiahálózatnak pénzt adunk, akkor olyan érzésünk van, mintha az adóforintokból még egy rémhírterjesztőnek fizetnének az emberek azért, hogy őket félrevezeti nap mint nap.
Én elhiszem, hogy a könyvvizsgáló rendben találta számszakilag a költségvetést, én elhiszem, hogy ez a költségvetés átlátható vagy legalábbis nyilvános, ez attól van, hogy törvény szerint nyilvánosnak kell lennie, elég nehéz lenne nem nyilvánosnak lenni egy ilyen költségvetésnek. Mindezeket én mind elhiszem, én az egész médiahatóság működését és az egész médiahatóság által fémjelzett kormányzati médiapolitikát tartom teljesen elhibázottnak, és ezért aztán a médiahatóság költségvetésére egyetlen forintot sem adnánk. Ezt a médiahatóságot meg kell szüntetni, demokratikus alapokra kell helyezni, a társadalmi kontrollt meg kell a közmédia fölött teremteni, és akkor majd lesz arra mód, és lesz értelme, hogy ezekre a feladatokra ilyen mértékű és mennyiségű adóforintot fordítsunk. Mindaddig, tisztelt hölgyeim és uraim, ez csak arra van, hogy a hírközlési hatóság végrehajtsa a párt utasítását, és ezt átnyomja a magyar közmédián, a közmédia meg arra van, hogy ezt végrehajtsa, ezenkívül pedig mellesleg kifizetőhelyül szolgáljon a fideszes haveroknak meg a barátoknak.
Ezért az NMHH itt benyújtott törvényjavaslatát a Magyar Szocialista Párt frakciója nem fogja megszavazni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir