HALÁSZ JÁNOS,

Full text search

HALÁSZ JÁNOS,
HALÁSZ JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2015. évi költségvetéséről tárgyalunk, és ahogy erről a médiatörvény is szól, ez egy egységes szerkezetben az illetékes országgyűlési bizottság által elénk terjesztett törvényjavaslat, merthogy a médiatörvény így írja ezt elő.
Az anyag, hasonlóan az előző évekhez, ugyanolyan tagolásban van előttünk. Láthatjuk, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság költségvetésénél a közhatalmi bevételek, az igazgatási szolgáltatási díjak, a frekvencia használatáért érkezett díjak, az azonosítók lekötéséért és a használatért fizetett díjak szerepelnek, bírságok, felügyeleti díj és különböző eljárási díjak. Ahogy hallottuk, a 32 milliárd forintot némileg meghaladó bevételi előirányzat szerepel a javaslatban, és ezzel összhangban szerepel a kiadási főösszeg is.
A Médiatanács működési költségvetése esetén pedig az alap forrásai terhére a működési költségek fedezetére fordítható a tervezett összeg, 173,9 millió forint, ami az öttagú Médiatanács személyi juttatásait, a járulékokat és a szakmai működésüket támogató szakértői kereteket és a társhatósági támogatások tervezett összegeit tartalmazzák.
A Médiatanács-kezelésű előirányzatoknál pedig a tanács által kiszámlázandó, de véglegesen az alapot illető médiaszolgáltatási és pályázati díjakat az NMHH mint a Médiatanács hivatali szerve kezeli. Itt a médiaszolgáltatási díjak tervezett összege valamivel több mint 1 milliárd forint, és az összeg az országos kereskedelmi televíziós és rádiós jogosultságok szerződéseiben foglaltak alapján kerül megállapításra.
Az MTVA, a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap költségvetésénél pedig közel 80,5 milliárd forint a bevételek tervezett összege. Ezzel összhangban tervezték a kiadásokat is. A médiaszolgáltatási díjak, a pályázati díjak, és ahogy hallottuk, a legnagyobb összeg a közszolgálati hozzájárulás a bevételi odalon.
A kiadási oldalon engedjék meg, hogy megemlítsem azt a támogatási rendszert, amit nagyon fontos tartalmilag is, amit ez az alap működtet, amely a magyar filmgyártás új finanszírozási rendszerének az egyik pillére. Nagy eredményeket értek már el ezzel eddig is, és örömmel üdvözlöm, hogy a jövő évi költségvetés-tervezetben is megtalálhatjuk ezt az összeget.
Javaslom, hogy mivel ez egy részletesen kidolgozott és a hatóság takarékos, költséghatékony hozzáállását is bizonyító költségvetés-tervezet, kérem, hogy az Országgyűlés, illetve a képviselők ezt a javaslatot támogassák. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir