MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mélységesen felháborító az a hír, hogy az állampolgárok személyi jövedelemadójának parlagfűirtásra befolyt összegeit a felajánlók megkérdezése nélkül, nemes egyszerűséggel átcsoportosították más kiadásokra. Itt a Ház falai között is nemegyszer beszéltünk arról, hogy az állampolgárok bizalmát növelni kellene az 1 százalékos felajánlások irányában, hogy többen tegyék meg ezt a nem csak gesztusértékű lépést, hiszen az összeg is mutatja, hogy több mint egymilliárd forintról van szó, tehát nagyon komoly segítségek lehetnének ezek a befizetések egy-egy célzott programnak.
Csak gratulálni tudok önöknek, újra tönkretették évekre a bizalmat. Sokan éppen a nyomon követhetőség hiánya miatt nem ajánlották fel eddig sem az 1 százalékukat, erre most kiderül, hogy maga az állam veri át őket, maga az állam az, aki visszaél az ő bizalmukkal.
Egy bírói döntés eredményeként ma már világosan látható az a mélységesen elszomorító, egyben felháborító tény, hogy a minisztérium felélte a több mint 1,1 milliárd forint kétharmadát működési költségekre, a maradék egyharmadát pedig átcsoportosította.
A bíróság által elrendelt beszámolóból kiderült - egyáltalán azért volt szükség erre a beszámolóra, mert önök sunnyogtak, és nem vallották be az első kérdésekre azt, hogy mire is költötték a parlagfűirtás helyett ezt az összeget -, hogy önök többek között végkielégítésekre, sütikre, konferenciákra költötték ezt a pénzt.
Hogyan gondolja a kormány, hogy szembemegy 177 ezer ember jóhiszemű akaratával? Miért nézik le azokat, akik önöket egyébként a hatalomra juttatták? Egyébként azzal is törvénysértést követtek el, hogy a zárszámadási törvényben elfelejtettek beszámolni a pénz elköltésének módjáról - nyilván nem véletlenül -, de a Vidékfejlesztési Minisztérium nemcsak a törvényt sértette meg, hanem saját rendeleteit is, egész sorát ezen rendeleteknek. Az még nem derült ki, hogy szándékosan, cinkosságból vagy mulasztás miatt, de az adóhivatal sem ellenőrizte eddig ezt a költést.
Természetesen én az ügy napvilágra kerülését követően azonnal feljelentést tettem különösen nagy vagyoni hátrányt okozó sikkasztás miatt, de úgy gondolom, hogy ellenzéki képviselőként nem feltétlenül az én feladatom lett volna ezt az ügyet felgöngyölíteni vagy ennek az ügynek a felgöngyölítését elindítani.
Csak megjegyezném, hogy csekély három évet kaphat az is, aki az előírt elszámolási, számadási vagy tájékoztatási kötelezettségnek nem vagy csak hiányosan tesz eleget, így úgy gondolom, hogy elég súlyos ez az ügy, és érdemes lenne itt a parlament falai között is tisztázni.
Néhány kérdés, amire most azonnali és őszinte választ várok államtitkár úrtól. Mikorra várható az, hogy helyükre kerülnek ezek az adóforintok, és valóban parlagfűirtásra lesznek elkötve, amit arra szántak az állampolgárok? Hogyan próbálják ezt a megrendült bizalmat helyreállítani? Mikor indul a Kehi-vizsgálat? Mert gondolom, egy normális országban ezt egy Kehi-vizsgálat kell hogy kövesse. Illetve a legfontosabb: ki viseli az azonnali politikai felelősséget? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir