LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Az alábbiakról szeretném tájékoztatni. Az én válaszomat két dolog határozza meg: egyrészt a vagyontörvény, a 2007. évi CVI. törvény, amely ezt a konstrukciót kidolgozta és lehetővé tette a parlamenti képviselettel rendelkező pártok számára; s ezen kívül meghatározza a mozgásteremet a választ illetően a 2013. évi CCXXXVII. törvény is, amely a hitelintézetről, a pénzügyi vállalkozásokról, különösen a 161. § pedig a banktitokról szól.
Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a banktitokhoz kisebb társadalmi érdek fűződik, mint ahhoz, hogy a képviselő úrnak válaszoljak, ezért megragadom az alkalmat, hogy bizonyos dolgokra a figyelmet fölhívjam.
415 millió forint hitelről van szó, amit a Magyar Fejlesztési Banktól állami kezességvállalás mellett fölvett az SZDSZ. A hitelt 2010. december 27-én a Magyar Fejlesztési Bank - miután a Szabad Demokraták Szövetsége nem fizetett - fölmondta, és 2011. március 2-a óta végrehajtási joggal rendelkezik az ingatlanfedezetek vonatkozásában. Tehát a prudens banki szabályoknak megfelelően járt el a Magyar Fejlesztési Bank abban a pillanatban, amikor fizetésképtelenné vált az ügyfele, akit egyébként törvény hatalmazott fel a konstrukció igénybevételére, a bankot pedig törvény kötelezte, hogy ezt a szükséges hitelt biztosítani képes legyen.
408,7 millió forintot nem fizetett meg az SZDSZ. Ebben az esetben a Magyar Fejlesztési Bank szintén a prudens banki szabályoknak és ügymenetnek megfelelően az állami kezességvállalást próbálta érvényesíteni. A NAV azonban azt mondta, hogy a kölcsön nyújtása során súlyos hibák kerültek elkövetésre, ezért az állam nem vállal kezességet a hitel fölött, tehát az állam nem vállalt kezességet a Szabad Demokraták Szövetségének hitele fölött, nem fizetett az állam. Ez most a Magyar Fejlesztési Banknál van, amely megpróbál kísérletet tenni arra, hogy a biztosítékból megtérülő összeget behajtsa, illetve a biztosítékban a fél jogait próbálja érvényesíteni.
Itt szeretném megjegyezni, hogy arra az elhatározásra jutottam, hogy betekintési jogot biztosítok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a képviselő úrnak, személyes betekintési jogot biztosítok a képviselő úrnak a hitelszerződésbe. Amennyiben élni kíván vele, akkor meg kell teremtenem a szükséges jogi föltételeket ehhez. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir