Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az óriásplakátokon rendre visszaköszön a kormányzat bankokat elszámoltatni kívánó szándéka, és jellemzően rendre a devizahitelesekről szoktunk tárgyalni a Ház falain belül is. Én most kicsit kibővíteném ezt a kört, hiszen az a pénzügyi botrány, ami az utóbbi másfél évben elharapózott, minden magyar állampolgárt érint, aki fizetést kap, nyugdíjat kap, bankszámlával rendelkezik. Hiszen a legfrissebb adatok szerint szeptember elejéig több mint 186 milliárd forint folyt be a költségvetésbe az úgynevezett tranzakciós illetékből. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy a Statisztikai Hivatal kimutatása szerint egyrészt másfél év alatt emiatt 55 százalékkal nőttek a bankhasználók költségei, és előfordult az is, hogy a pénzügyi rezsicsökkentés szándékának kinyilvánítása mellett kimondták a pénzintézetek és a felügyeleti szervek is, hogy ezt a százmilliárdos nagyságrendű összeget teljes egészében áthárították a magyar polgárokra, a magyar ügyfelekre. És az önök által meghozott törvény szerint a bankok átháríthatják ezt az új adót, csak, idézem, „bizonyos szabályok betartásával”.
Tehát egészen elképesztő módon, a jogalkotó szándéka szerinti százmilliárdos terhet nem azok a kivételezett, csókos bankok és pénzintézetek fizették, akiket egyébként az óriásplakátjaik szerint önök elszámoltatnának, hanem szinte kizárólag a magyar állampolgárok, de az MKB esetében is havi 2300 és 2900 forint közötti bankszámladíjtétel-emelkedést kénytelenek elszenvedni több típusú ügyfelek. És az is látható, hogy miközben egyes bankok növelik az éves kártyadíjakat, mások a havi számlavezetési díjakat, egy újabb, áttételes és másodfokú adózási forma sújtja a magyar állampolgárokat, amellyel szemben sem a felügyeleti rendszer, sem a kormányzat nem tesz semmit. Eközben a felügyelet egy részét beolvasztotta abba a Magyar Nemzeti Bankba, amelynek jelentését szintén ez a kormányzat nem engedi ide, a parlament elé, a plenáris ülésre kerülni.
Adódik tehát a kérdés: leszámolás készül a banki károsultak ellen, vagy valóban várható az, hogy az elszámoltatás legalább csírájában megkezdődik? Várom érdemi válaszát. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir