DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egyes törvényeknek a költségvetési tervezéssel, valamint a pénzpiaci és közüzemi szolgáltatások hatékonyabb nyújtásával összefüggő módosításáról szóló T/1271. számú törvényjavaslatot a Törvényalkotási bizottság 2014. szeptember 18-ai ülésén megtárgyalta. A benyújtott törvényjavaslatban lévő rendelkezések több területet is érintenek. A módosítások egyrészt a napi működést megnehezítő problémákra adnak választ az ésszerűsítéssel és a jogértelmezési bizonytalanságok felszámolásával, másrészt számos ponton szakmai és érdekvédelmi szervezetek felvetéseit építik be az uniós irányelveknek, illetve az alkotmánybírósági döntéseknek megfelelő célzattal. A javaslat így a korábban elfogadott jogszabályok finomhangolásával lehetőséget teremt arra, hogy a módosítás által érintett állami intézmények, szakmai szervezetek és más együttműködők feladataikat lényegesen hatékonyabban tudják majd végezni a jövőben.
A szóban forgó T/1271. számú törvényjavaslathoz érkező, a Gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatot a bizottságunk megvitatta. A jelen lévő képviselők a benyújtott módosító javaslat több pontjával kapcsolatban is észrevételüket fejezték ki, amelyek közül két, a vita törzsét érintő kérdést emelnék ki, egyrészt a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökének megválasztásához előírt képesítésre és szakmai gyakorlatra vonatkozó követelményeket érintő változásokat, másrészt a központi költségvetésről szóló törvényjavaslat benyújtási határidejére vonatkozó módosításokat.
A döntőbizottság elnöki posztját betöltő személy képesítési követelményeire vonatkozó előírás az elnöki feladatok megfelelő ellátásához szükséges szakértelemre vonatkozó követelményeket állapítja meg. A felmerült kérdésekre adott válaszok tekintetében a bizottsági tagok számottevő többsége egyetértett abban, hogy a hároméves bírói vagy ügyészi gyakorlatra vonatkozó előírás az eddigi szabályozást kívánja szélesíteni, hiszen e körből is érkezhetnek olyan szakemberek, akiknek ítélkezési gyakorlatában számos közbeszerzési ügy volt, ezért kellő rálátással, tapasztalattal és vezetési gyakorlattal rendelkeznek ahhoz, hogy egy döntőbizottsági elnöki feladatot elláthassanak.
Ezen túlmenően a költségvetési tervezet benyújtásával kapcsolatban kialakult vita kapcsán hangsúlyozni szükséges, hogy a tervezet benyújtási időpontját semmilyen formában nem befolyásolja az önkormányzati kampány. Az elhangzott érveket alátámasztva a Gazdasági bizottság módosító javaslatait a bizottságunk 24 igen, 7 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett támogatta.
A módosító javaslatokról történő állásfoglalás mellett a Törvényalkotási bizottság további módosításra irányuló szándékot fogalmazott meg, amelyek alapvetően helyesírási hibákat javítanak ki, valamint nyelvhelyességi pontosításokat végeznek el. (Dr. Józsa István: Ez igen! El kellene olvasni!) A Törvényalkotási bizottság által benyújtott két módosító javaslatról a jelen lévő tagok külön szavaztak. A helyesírási hibákra vonatkozó javaslatot 24 igen, 1 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett támogatta, míg a nyelvhelyességi pontosításokra vonatkozó javaslatot 26 igen, 1 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett fogadta el a bizottság.
Végül a bizottság az összegző jelentést 22 igen, 7 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett fogadta el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból. - Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir