SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Jellemző, hogy éppen ennek a törvényjavaslatnak a sürgős tárgyalásáról döntött a Ház, amely salátaként tartalmaz olyan össze nem tartozó témákat, mint az állami tulajdonban álló pénzintézetek pártkatonákkal való feltöltése, a Magyar Posta privatizációjának lopakodó módon történő előkészítése, a költségvetési tervezés átláthatóságának csökkentése vagy éppen az iskolai papírgyűjtés túlszabályozása.
Fel kell tenni a kérdést, komolyan gondolja-e a kormány, hogy ma az a legsürgetőbb probléma Magyarországon, hogy lazítson a független intézményekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon. A jelenleg hatályos, Magyar Export-Import Bankról szóló törvény az alkotmány előírásainak megfelelően úgy rendelkezik, hogy az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai, valamint a vezérigazgató pártban tisztséget nem viselhetnek. Ezt változtatná most úgy a kormány, hogy ezentúl pártban betöltött vezető tisztség ne jelentsen összeférhetetlenséget. Ez rendkívül aggályos, mert ezek a típusú intézmények így is fokozott korrupciós veszélynek vannak kitéve, mivel állami pénzből gazdálkodnak egy kevéssé átlátható, kevéssé kontrollálható piaci környezetben.
Ezért nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a parlament többsége igenis erős összeférhetetlenségi szabályokat érvényesítsen, és ez alól ne lehessenek kivételek. Attól tartunk, hogy a kormány korrupciós ügyekbe keveredett, közéletben megbukott pártpolitikusok kádertemetőivé fogja zülleszteni az állami tulajdonban lévő bankok igazgatóságait és felügyelőbizottságait. Ezeknek a tisztségeknek a betöltéséhez a továbbiakban nemcsak a párttagságot nem kell felfüggeszteni, de még a minimálisan előírt képzettséggel, tapasztalattal sem kell rendelkezni. Azt gondoljuk, Magyarországon számos nagy tapasztalatú, nagy tudású bankszakember van, akik megfelelnek azoknak a törvényi követelményeknek, amelyeket jelenleg előír a törvény, így semmi nem indokolja, hogy ezeket lazítsuk.
Nincs elfogadható indoka annak sem, hogy a kormány a 2015. évre vonatkozó költségvetési javaslatát a szokásos rendtől eltérő időpontban, csak az október 12-ei önkormányzati választásokat követően kívánja nyilvánosságra hozni és az Országgyűlésnek benyújtani, miközben előterjesztését a Költségvetési Tanácsnak már szeptember végén meg kell hogy küldje.
Ugyancsak elfogadhatatlan az a módosítás, amely megszüntetné az önkormányzati költségvetési koncepció benyújtására vonatkozó lehetőséget. Figyelemmel arra, hogy az államháztartásról szóló törvény az önkormányzati költségvetési koncepció ismertetéséhez kapcsolja a helyi önkormányzat háromnegyed éves helyzetéről való tájékoztatást, a módosítás az erre vonatkozó kötelezettséget is megszüntetné, vagyis elmaradna a képviselőtestületek tájékoztatása, és úgy kellene döntéseket meghozniuk költségvetést érintő ügyekben, hogy nem rendelkeznek az aktuális gazdálkodási helyzetre vonatkozó információkkal. Ez nem felel meg sem az átlátható, sem a kiszámítható költségvetési tervezési alapelveknek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP padsoraiban.)
(14.40)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir