GYOPÁROS ALPÁR

Full text search

GYOPÁROS ALPÁR
GYOPÁROS ALPÁR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Közös szűkebb hazánkban, Győr-Moson-Sopron megyében, illetve engedje meg, hogy még szűkebb hazámban, a Rábaközben és a Csornán élő emberek szorgalmáról, munka- és teherbírásáról hadd ejtsek két mondatot.
Ez köztudomásúnak mondható most már, sokszor beszéltünk erről ezen falak között, azt azonban kevesen tudják, hogy a Rábaközben és a Csornán élő emberek milyen lehetőségekkel rendelkeznek a munkába járás, illetve a munkavállalás tekintetében. Ez a térség az ország sok más térségéhez képest viszonylag irigyelt helyzetben van, hiszen a munkanélküliségi ráta rendkívül alacsony. A legutóbbi havi adat szerint a csornai munkaügyi kirendeltség területén 1,1 százalék a regisztrált álláskeresők aránya; megjegyzem, ez négy évvel, 2010 elején ezelőtt 6,5 százalék volt.
A csornaiak számára a gondot az okozza, hogy a munkát jellemzően nem helyben találják meg, hanem a megye más pontjain, Győrben, Sopron térségénél vagy éppenséggel Mosonmagyaróváron, és Csornán a rendszerváltás óta eltelt 24 évben nem volt egyetlenegy komolyabb munkahelyteremtő beruházás sem. 2014. szeptember 20-án azonban egy új - mondhatom, hogy világviszonylatban is egyedülálló - technológiát alkalmazó napelemgyár alapkőletételére került sor.
Tisztelt Miniszter Úr! Mint mindannyian tudjuk, az energiahatékonyság nemcsak a versenyképesség, hanem a fenntartható fejlődés szempontjából is kulcskérdés számunkra. A napelemgyártás a megújulóenergia-szektor leggyorsabban fejlődő ágazata, az új üzem tehát nemcsak munkahelyeket teremt, hanem jelentős hozzáadott értéket is. A csornaiak számára éppen ezért fontos az új üzem beindítása, új munkahelyek teremtése, Csorna város adóerő-képességének megerősítése, a térség központi szerepének növelése, intézményfenntartó képességének megerősítése és a Csornán és térségében tapasztalt elvándorlás megállítása.
Éppen ezért kérdezem a miniszter urat: mekkora összeggel támogatta ennek az üzemnek a beindulását a magyar kormány (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és milyen vállalásokat tett a beruházó. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir