DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Maria Pańczyk-Pozdziej Alelnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Nagykövet Úr! Tisztelt Klára Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Légy olyan hőslelkű, szenvedéseket elviselő, hazádat forrón szerető, mint ő. E szavakat 1945-ben idősebb Antall József Henryk Sławik lányának, az akkor 15 éves Krystynának hagyta üzenetül és útmutatóul. Hiszem, hogy ez a mondat nemcsak egy kamaszlánynak szóló apai intelem, nemcsak egy barát tisztelgése egy hős előtt, hanem útmutató ma is mindannyiunk számára.
1939-ben Európa fölött beborult az ég. A Molotov-Ribbentrop-paktum megpecsételte Lengyelország sorsát. Szeptember 1-jén előbb a német, majd 17-én a szovjet agresszió letörölte Lengyelországot a történelem színpadáról. Lengyelek tízezrei menekültek az egyetlen lehetséges helyre, Magyarországra. Az első menekültekkel Magyarországra érkező sziléziai származású Henryk Sławik hamar megtalálta a kapcsolatot idősebb Antall Józseffel, akivel a második világháború vérzivataros éveiben lengyel menekültek tízezreit sikerült a biztos haláltól megmenteni.
A lengyel szenátus vendégeként abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy ma részt vehettem a határozat reggeli vitájában, és arra is lehetőségem nyílt, hogy találkozhattam azokkal a ma élő egykori balatonboglári lengyel diákokkal, a boglárcsikokkal, akik életüket e két nagyszerű embernek köszönhetik. Az idősebb emberek megrázó történetei és ragaszkodása Magyarországhoz, a magyarsághoz jelzi, hogy ezeréves barátságunk nemcsak történelmi legenda, hanem hús-vér valóság.
Idősebb Antall József és Henryk Sławik önfeláldozó munkájáért az utókor, a két nemzet még mindig nem rótta le méltóan a tiszteletét. A lengyel szenátus és a Magyar Országgyűlés által ma elfogadásra kerülő közös határozati javaslat döntő lépés ebben az irányban. Ezúton itt is megköszönöm a lengyel szenátusnak, különösen elnökének, Bogdan Borusewicznek és alelnökének, Maria Pańczyk-Pozdziej asszonynak ez irányú kezdeményezését és munkáját, valamint Kövér László házelnök úr és Csúcs Lászlóné szószóló asszony támogató közbenjárását.
Mindannyiunk kötelessége, tisztelt képviselőtársaim, hogy a tudatlanság és a hallgatás fátylát áttörve határainkon belülre és azon túlra is elvigyük e két nagyszerű ember tettének üzenetét, mert a mártír Henryk Sławik és idősebb Antall József nemcsak embereket, hanem emberi becsületet is mentettek egy olyan korban, amikor ez életük kockáztatásával járt. Közös, nemzetek feletti küldetésük a XX. század közepén újra összefonta azt a példa nélküli történelmi csillagpárt Európa egén, amelynek szentjei a középkorban Adalberttől Hedwigig, királyai III. Bolesz-lávtól Báthoryig, hős katonái Sobieski vitézeitől az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején mellettünk küzdő Bemig és Dembinszkyig vagy éppen az ’56-os forradalmárokig mindig képesek voltak fényt hozni hazánk legsötétebb éjszakájába is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Idősebb Antall József és Henryk Sławik emléke arra is figyelmeztet minket, hogy kritikus helyzetekben különösen fontos egymás megértése és segítése. Márpedig ma számtalan olyan kihívás éri országainkat, amelyek túlmutatnak országhatárainkon. A világ globalizálódása és az annak következtében átalakuló Európa, azon belül a visegrádi négyek szerepe, az ukrán válság biztonságpolitikai és gazdasági következményei, vagy éppen az iszlamista szélsőségesek megerősödése, a fokozódó keresztényüldözés mind-mind olyan kérdés, amelyre egyedül nem tudunk hatékony választ adni. Csak egymással összefogva, egymásnak gyakorlatias segítséget nyújtva enyhíthetjük a nehézségeket és a veszélyt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hiszem, hogy valamennyien elkötelezettek vagyunk arra, hogy ez a jövőben is így legyen. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir