BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Köztudott, hogy a Munkácsy-trilógia egy darabját, a Krisztus Pilátus előtt festményt visszaszállították Kanadába. A trilógia eddig Debrecen város egyik legnagyobb kulturális és turisztikai értékének számított, több tízezren érkeztek csak azért Debrecenbe, bel- és külföldről egyaránt a városba, hogy egyben megtekintsék az összetartozó Munkácsy-műveket. A Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó monumentális méretű, tematikusan összetartozó alkotások közül az Ecce Homo a magyar állam tulajdonában van, a Golgota Pákh Imre amerikai magyar üzletemberé, míg a Krisztus Pilátus előtt a kanadai Hamilton Művészeti Galéria tulajdona. A három képet együtt még maga a festő sem láthatta. Először 1995-ben állították ki a debreceni Déri Múzeumban.
Több kérdést is feltettem Balog Zoltán miniszter úrnak ezzel kapcsolatban a nyáron. Válaszaiban azt mondta, hogy a tárgyalások folyamatban vannak. Sajtóértesülések szerint augusztusban összeült a Magyar Nemzeti Bank vezető munkatársaiból is választott tanácsadói testület, amely az Értéktár-program keretében arról dönt, milyen külföldi tulajdonban lévő, ám a magyarság számára felbecsülhetetlen értékű műkincseket vásároljon meg. Azóta már többször kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Banknak sokkal fontosabb dolgokat kellett megvásárolnia.
Azonban az igazságügyi tárca felterjesztése alapján a kormány nagy sietve a nyáron egy olyan rendeletet fogadott el, amellyel megköti a saját kezét. A képekre nem igazán alkudhat az eladókkal, három általa felkért, ám függetlennek mondott értékbecslő árajánlatához kell tartania magát. A nagy kérdés tehát az, milyen lesz ez az árajánlat. A szakmai berkekből kiszivárgott hírek szerint nagyjából ötmillió dollár képenként. Ahogy a hazai műtárgypiac egyik jeles szereplője fogalmazott, a három értékbecslés csak annyiban fog eltérni egymástól, hogy ne foghassák rájuk: tollba mondták, úgy diktálták nekik.
Ha mindez igaznak bizonyul, előre borítékolható, hogy ez az üzlet nem fog megköttetni. Az új ajánlat a Figyelő Online által is közölt nemzetközi értékbecslésekkel köszönő viszonyban sem lenne. Azok ugyanis ennek a duplájára, 10 millió dollárra taksálják az óriásfestmények értékét. Félő, hogy a szakma hazai krémje, mondják a műgyűjtők világában, könnyen kinevettetheti magát egy komolytalan értékbecsléssel, ami a világhírű aukciós házak szakértőinek állítását igyekszik megcáfolni, de ez legyen az önök problémája. A nagyobbik baj az, hogy ebben az esetben a közvélemény által olyannyira remélt üzletből, úgy látszik, nem lesz semmi.
A sajtóinformációk szerint Kósa Lajos leköszönő debreceni polgármester, aki többször kampányolt a Munkácsy-képekkel, szeptemberben Kanadába készült annak reményében, hogy a Hamilton Galériától visszavásárolja a Krisztus Pilátus előtt című festményt, amelyet júliusban országos felzúdulást okozva voltak kénytelenek leakasztani a Déri Múzeum faláról. Több kérdést is felvet, hogy ki tárgyalhat most ez ügyben a kormány részéről, Kósa Lajos tényleg kiutazott-e Kanadába, hogyan állnak ezek a tárgyalások. Nem kaptunk rá választ. Megvásárolja-e a magyar állam a trilógia kanadai tulajdonban lévő darabját? Amennyiben igen, mikor kerül vissza hazánkba a Munkácsy-festmény? Erre szeretnénk választ kapni, de az elmúlt két kérdésemre nem kaptam egyértelmű, csak terelő válaszokat államtitkár úrtól.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir