IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A The Economist című brit szaklap múlt heti számában egy frissen publikált oktatási felmérés eredményeit idézi. A nagyszabású kutatás harminc OECD-ország oktatási rendszerét hasonlítja össze, különböző paramétereket és adatokat másfél évtizedre visszamenőleg elemezve, tehát egy igen alapos elemzésről van szó.
Nemzetközi elemzésekkel természetesen gyakran találkozhatnak az oktatáspolitikusok, de amiért a hazai közvélemény is értesülhetett erről a kutatásról, a GEMS Education Solutions felméréséről, az az első pillantásra meglepő eredményekből következik, annál is inkább, mert a kutatás Magyarországra vonatkozó részét még Hoffmann Rózsa is kiemelte. A volt köznevelési államtitkár szerint ugyanis a magyar oktatás meglepően jól teljesít, hiszen Magyarország a negyedik legjobb helyet érte el az oktatási rendszer hatékonyságát vizsgálva. De vajon tényleg van-e okunk örülni?
Valójában a kutatók az oktatási kiadások és az oktatási eredmények, pontosabban, a diákok PISA-teszten elért pontszámai közötti összefüggéseket vizsgálták.
(20.20)
Az összkép azért csalóka, és azért tévesztette meg Hoffmann Rózsát is, mert a nemzetközi szinten is alacsonynak számító magyar oktatási kiadásokhoz képest tűnik kevésbé rossznak a diákok PISA-felmérésen elért teljesítménye, ami egyébként közepes rossz teljesítménynek számít. A nagyon alacsony kiadásokhoz képest viszont ez a rossz eredmény is hatékonynak számít, és hatékonynak számít ezáltal a magyar oktatási rendszer.
A szerzők is hangsúlyozták a különbségtételt a hatékonyság és az eredményesség között, Magyarország kapcsán külön ki is emelték, hogy a magyar oktatási rendszer eredményessége messze alulmarad a kívánatostól. A tavalyi évben megjelent legújabb PISA-felmérés azt mutatta, hogy a magyar iskolákban megszerezhető, a munkaerőpiacon és a mindennapi életben különösen fontos, alkalmazható tudás elmarad a fejlett országok átlagától. Akár a szövegértést, akár a matematikát vagy a természettudományos ismereteket, készségeket tekintjük, a magyar diákok mindhárom területen szignifikánsan alacsonyabb eredményeket érnek el az OECD átlagánál.
Természetesen ez nem kizárólag a második Orbán-kabinet, hanem a rendszerváltás utáni összes kormány hibája, hogy idáig jutottunk. Az viszont már a hoffmanni oktatáspolitika hibája lesz, ha ezek az eredmények tovább fognak romlani, amire egyébként a különböző tudáscsökkentő lépések miatt igen nagy az esély. Gondoljunk csak a 200 milliárdos oktatási megszorításra, a tankötelezettség lecsökkentésére, a szakképzési idő lecsökkentésére vagy a merev és túlterjeszkedő Nemzeti alaptantervre, nem beszélve a minőségileg megkérdőjelezhető tankönyvekről.
Egyáltalán nem számít sikernek a nemzetközi mezőnyben elért negyedik helyezés. Annak nem lehet örülni, hogy a nemzetközi szintet messze alulmúló oktatási ráfordításokhoz képest az oktatási eredményeket tekintve nem a legutolsók, hanem csak az alsó középmezőny tagjai vagyunk.
A Lehet Más a Politika szerint Magyarországnak nem a közepes és sajnos egyre romló eredményekre, hanem minőségi oktatásra és tudásra van szüksége. Ehhez a legfontosabb az lenne, hogy a jelenleg minden költségvetési 100 forintból 15-20 forintot az oktatásra fordítsunk a jelenlegi 9-10 forint helyett. Nem elég a pedagógusbéremelés, ha az alapvető működési feltételek hiányoznak. Az elmúlt négy évben az iskolafenntartás rendszeréből kivont 200 milliárd forint fájóan hiányzik továbbra is.
Természetesen a források jelentős bővítése önmagában sem elég, olyan tudásra és innovációra épülő oktatási rendszerre van szükség, amely nem a múltba réved, hanem a jövőre összpontosít; amely minden diák számára egyforma lehetőséget biztosít, hogy tehetsége és szorgalma függvényében minél tovább juthasson az iskolarendszerben; amely nem löki ki magából azokat, akik valamilyen oknál fogva különböznek az átlagtól. Nem a költséghatékonysági összehasonlításokban kellene jól szerepelnünk, hanem az eredményességünket kellene javítani, mert az messze elmarad sajnos az élmezőnytől, de még a többi ország átlagszintjét sem éri el. Hiába a statisztikai bűvészkedessél kimutatott hatékonyság, ha a magyar iskolák nagy része nem készíti fel a diákokat a XXI. század kihívásaira. Hoffmann Rózsa tehát téved, a magyar oktatás nem teljesít meglepően jól, hanem sajnos igen komoly bajban van.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az LMP, a Jobbik és az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir