HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A vita során majd a 14. és 15. pontokhoz szeretnék hozzászólni, de előzetesen azért egy-két gondolatot engedjenek meg nekem, már csak azért is, mert az általános vitában nem tudtam részt venni, és itt fölmerült több gondolat is képviselőtársaim részéről a törvényjavaslat egésze tekintetében. Azt gondolom, hogy erre a törvényjavaslatra valójában azért volt szükség, mert a Fidesz lépéskényszerben van. Az elmúlt választások eredményeit elemezve egyértelművé vált számára, hogy Budapesten el fogja veszíteni a többségét, ha nem nyúl hozzá azonnali hatállyal az önkormányzati törvényhez, illetve a választási törvényhez.
Ez a javaslat itt előttünk valójában a Fidesz gyengeségét mutatja, azért ezt tegyük egyértelművé. Igen, ez az önök gyengesége. És amikor azt mondja Kara képviselőtársunk itt az előbb bizottsági előterjesztésként, válaszolva az ellenzéki kritikára, hogy időszerű átgondolni az önkormányzati választások előtt az önkormányzati választási rendszert, akkor azért fölhívnám a szíves figyelmüket arra, hogy maga az önkormányzati törvény is 2011-es. Tehát nem olyan régen volt az, hogy hosszas tárgyalás után először a koncepciót tárgyalta meg a Ház, majd utána magát a törvényjavaslatot, és a végén, 2011 végén elfogadta az új önkormányzati törvényt, ami egy teljesen új rendszert alkotott meg Magyarországon. Tehát volt ideje a Háznak kidolgozni egy új javaslatot. Az, hogy ezt most ilyen hirtelen nyújtották be, teljesen egyértelműen az a lépéskényszer, amit a Fidesz gyengesége jelent.
A 14., illetve 15. pontok tekintetében pedig a véleményünk az, hogy az, hogy önök most akarják bevezetni az Európai Tanácsban használt kettős többség elvét, és aztán rögtön élesben akarják tesztelni, szerintünk életveszélyes gondolat és felvetés. Nagyon óva intem önöket attól, hogy ezt a rendszert itt most bevezessék, mert nagyon félő, hogy működésképtelenné fogja tenni a Fővárosi Közgyűlést. Illetve képzeljék el azt, hogy a sors torz, furcsa fintora révén önök ezzel a rendszerrel királycsinálói pozícióba fognak emelni, mondjuk, egy olyan szocialista polgármestert, aki az elmúlt években, ugye, hosszan ült a vádlottak padján, sőt még letöltendő börtönbüntetésre is volt ítélve, de a Kúria felmentő ítélete alapján most elképzelhető, hogy jogosan kandidálhat majd polgármesteri tisztségre, mert lehet, hogy megválasztja az adott kerület. És mivel olyan nagy a lakosságszáma, ezért lehet, hogy az ő szavazata vagy az ő vétója majd adott esetben perdöntő lehet egy-egy önkormányzati közgyűlési kérdésben. Azt gondolom, talán ez a példa is eléggé egyértelművé teszi azt számunkra, hogy mennyire elfogadhatatlan ez a rendkívül aránytalan rendszer.
A 15. pont tekintetében pedig, ami egy új elem a törvényjavaslat benyújtásához képest, arról az a véleményünk, hogy az, hogy önök az önkormányzati törvénybe azt a rendszert foglalták bele, hogy gyakorlatilag kistelepülésen normális egzisztenciával rendelkező embernek eszébe sem jut, hogy elmenjen polgármesternek, vagy esetleg jelöltesse magát polgármesterként, azt most ezzel a nagyon suta megoldással kijavítani nem lehet. Azt, ami jelenleg az önkormányzati törvényben benne van, illetve majd a 2014-es választások után fog hatályosulni, ezzel a suta megoldással kiegészíteni nagyon rossz megoldás. Már csak azért is, mert amit az indoklásban leírnak, hogy az 1500 fő alatti települések esetében egy-egy polgármesteri tisztség nem jár akkora leterheltséggel, egyszerűen nonszensz. Ez nem így van. Az, aki látott már kistelepülési polgármestert, pontosan tudja, hogy az 0-24 órás szolgálatot jelent. Tehát ez az indoklás, amit önök beletettek, teljesen értelmetlen, és a valóságtól teljesen elrugaszkodott.
További hozzászólásainkat képviselőtársaim majd megteszik. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir