DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. A felszólalásom címe egy kérdés, hogy „Nincs a kormánynak jövőképe?”. Ugyanis az elképzelhetetlen, hogy Magyarországon például egy iskola tanterv nélkül működjön, az viszont elképzelhető, hogy valaki úgy legyen miniszterelnök, hogy nem vesz részt egy miniszterelnök-jelölti vitán. Sőt, az is elképzelhető ma már Magyarországon, és az Orbán-kormány idején már napi gyakorlat, hogy már kormányprogramot sem tárnak a tisztelt Ház elé. Sőt, választási programjuk sem volt az országgyűlési választást megelőzően, mindössze azt a szűkszavú kijelentést tette Orbán Viktor, hogy „folytatjuk”. Ez volt a választási programjuk.
Az európai parlamenti választás lehetőséget biztosított volna önöknek arra, hogy javítsák ezt a hiányosságukat, és részt vegyenek a listavezetők között rendezett vitán, de a Fidesz európai parlamenti listavezetője sem gondolta úgy, hogy az elképzeléseit egy nyilvános vitán ütköztetnie kellene a többi párt listavezetőjével. Ma már tehát azt a négy évvel ezelőtti, kiüresített és közhelyparádénak minősíthető kormányprogramot sem tárták a Ház elé, amit akkor még megtettek. Azt kérdezném, hogy mi ennek az oka. Lehetséges, hogy nem merik most már leírni például azt, hogy egymillió új munkahelyet fog megteremteni a versenyszféra az önök kormányzása alatt, tíz éven belül? Mi az oka ennek a magatartásnak? Miért nem tárják az emberek elé az elképzeléseiket teljesen világosan, írott formában, számonkérhetően?
Három válaszlehetőség adódik erre a kérdésre. Egyrészről az, hogy valami takargatnivalójuk van, és ezért próbáltak a rezsicsökkentés zászlóshajója mentén beevickélni újra az Országgyűlésbe és a többséget megszerezni. A második válaszlehetőség, hogy egész egyszerűen nincsen semmiféle jövőképük arra vonatkozóan, hogy Magyarország stratégiai problémáit hogyan fogják megoldani. Pedig az emberek kíváncsiak arra, hogy lesz-e áfacsökkentés például Magyarországon. A harmadik válaszlehetőség pedig az, hogy a kényelmes utat választották, és úgy tudták abszolválni ezt a választási kampányt, hogy nem volt szükség arra, hogy bármiféle érdemi programot letegyenek az asztalra. A miniszteri meghallgatások lehetőséget biztosítottak volna arra, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat adjanak, és legalább az ellenzéki és egyébként a kormánypárti képviselők által feltett kérdésekre valóban érdemi válaszokat adjanak. Azonban a miniszteri meghallgatásokat is olyan mértékben kiüresítették, hogy sok bizottságban időkeretben korlátozták a képviselők felszólalási lehetőségét. Így nem is volt lehetőség arra, hogy ezeket a kérdéseket, amiket előzetesen megfogalmaztunk, feltegyük.
Például az áfacsökkentés kérdését említettem, de beszélhetnénk az elvándorlásról is, ami Magyarországon ma már az egyik legnagyobb problémává nőtte ki magát. Különböző becsléseket ismerünk csak arra vonatkozóan, hogy hány magyar állampolgár dolgozik külföldön. És a miniszterelnök mindezeknek az embereknek, a gazdasági menekülteknek a helyzetét egy kalandvágyból adódó útkeresésnek nevezte, ami nyilvánvalóan nem igaz. Tehát fontos lenne, hogy egyáltalán szembenézzenek ezzel a problémával, és hazahívják ezeket az embereket, akik dolgozni akarnak, tisztes megélhetést szeretnének, de Magyarországon nem találták meg a boldogulás lehetőségét. Úgy tűnik az eddigi intézkedéseikből, hogy nemhogy hazahívni nem szeretnék őket, de a Magyarországhoz őket kapcsoló ügyek mentén is nehezítik azt, hogy ők részt vegyenek például a választásokon, ahogy az az országgyűlési választáson is megtörtént velük.
De beszélhetnénk a cigány-magyar együttélés kérdéséről is, ami szintén égető Magyarországon több évtizede, és semmiféle megoldást, előrelépést, érdemi intézkedést nem láttunk az elmúlt négy évben. Ha a miniszterelnök szavát komolyan vesszük, miszerint folytatják, akkor sajnos nem várható az, hogy ebben is előrelépnénk a következő kormányzati ciklus alatt. Ha önök azt folytatják, amit az eddigi ciklusban elkezdtek, például az oktatás területén, akkor érthetjük ezt úgy például, hogy a KLIK jelenlegi formájában fog tovább működni, vagy folytatják az állami források kivonását a felsőoktatásból? Folytatják azt, hogy a demográfiai vészkatasztrófát nem sikerült megállítani? A születésszám továbbra is évről évre csökken, és itt is, bár voltak intézkedések, ezt el kell ismerni, egész egyszerűen nem látjuk azt, hogy például a második gyermek megszületésére nagyobb hangsúlyt fektetnének, amiben Magyarországnak stratégai tartalékai vannak?
(13.50)
Nem tudjuk, hogy mi lesz a politikusbűnözéssel kapcsolatos álláspontjuk, a mentelmi jog eltörléséhez hogyan fognak viszonyulni, a képviselő kettős állampolgárságának a nyilvánosságra hozatalát támogatják-e, ezzel kapcsolatban is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek az elmúlt időszakban.
Kérdezem ezért valamelyik miniszter urat, hogy mekkmester- menedzsmentre számíthatunk, vagy lesz érdemi, számon kérhető kormányprogram. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir