SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Az Alaptörvény arra kötelez, hogy a gazdaság teljesítményének növelése úgy valósuljon meg, hogy az egyidejűleg szolgálja az érintett lakosság életminőségének javítását, további munkahelyek létrehozását és a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítését. Tapasztalataink alapján azonban számos olyan ügy van, amelynek megoldásáért sem az utóbbi évtizedekben, sem a második ciklusát megkezdő Orbán-kormány idejében nem tettek semmit.
Szombathely egyik városrésze több ezer lakójának egészségét például komoly mértékben veszélyezteti egy faforgácslap-előállító üzem zaj- és levegőszennyező tevékenysége, az általuk okozott szálló por. A lakosok évek óta tiltakoznak, de eredménytelenül. Az önkormányzat és a környezetvédelmi hatóságok folytonosan egymás között tologatják a feladatot, és rendre haladékot adnak az érintett cégnek, hogy a szükséges környezetvédelmi beruházásokat elvégezze, mert ez ugye pénzbe kerül és csökkentené a nyereséget.
Időközben az üzem külföldi tulajdonba került, hatékonyság címszóval mintegy felére csökkentette az ott dolgozók létszámát, de technológiafejlesztés és munkahelyteremtés címén mégis több milliárd forintot nyert el a gazdasági operatív programtól. Sajnos, a környezetszennyezés mind a mai napig nem szűnt meg.
Ezért kérdezem a miniszter urat, milyen intézkedéseket kíván hozni, hogy ez és a hasonló esetek végre megoldódjanak. Miként kívánja erősíteni a környezetvédelem intézményrendszerét, hogy azok érdemi intézkedésre váljanak alkalmassá? Miként tervezi érvényre juttatni, hogy fejlesztéspolitikai támogatásban csak olyan vállalkozások részesülhessenek, amelyek nem pusztán a tőke profitmaximalizálását, hanem a hazai lakosság egészséges környezethez és foglalkoztatáshoz fűződő érdekeit is szolgálják.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)
(16.00)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir